Spor yapmaya bedeni terbiye etme uğraşısı da, diyebiliriz. Beden insanın en büyük hazinesidir, onu korumak ve kollamak sağlıklı bir hayat sürmenin en önemli şartıdır.
İnsan, hayatının bir dönemine kadar bedenini kontrol edebilir, ona söz geçirebilir, bir zaman diliminden sonra kendisi onun kontrolü altına girer. Kilosunu, nefesini kontrol edemez, merdiven çıkamaz, istediği gibi koşamaz ve yavaş yavaş bedeninin esiri olur.
Bazıları çok genç yaşta kilo alarak sağlığını tehlikeye atmakta ve iradesinin kontrolünü vücuduna bırakarak zevksiz ve renksiz yaşama mahkûm olmaktadır.
Tasavvufta nefsin yedi hâli vardır. Bunlardan birincisi nefsi emmaredir. Kişinin kendi iradesini kaybederek içinden gelen o kötü arzulara esir olmasını tanımlar. Kişi burada iradesini kaybetmiş, istek ve arzularının esiri olmuştur, nefsinin götürdüğü yere gittiği için insana yakışan vasıfları sergilemekte zorluk çekmektedir.  Kişinin beden kontrolünü kaybetmesi de hür iradesini zora sokacak bir durum oluşturmaktadır. İnsanın kendisine ait olduğunu sandığı en büyük varlığı vücudunu bile kontrol edemeyerek çok çaresiz bir hâle düşmektedir.
Spor yapan kişinin iradesi elindedir, hızlı hareket etme, koşma, merdivenden kolaylıkla çıkma şansı vardır ve dolayısıyla vücudu kontrolü altındadır.
İradenin bilgi ile alakası yoktur bilgiye ve iradeye yansıyan hareketleri karıştırdığımız için etkili sonuç almada sıkıntı yaşıyoruz.
Birinin sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilmesi bilgi işi, sigara içip içmemesi irade işidir.
Sigara içen birine sağlığına zarar verir içme, dersen, o kişinin zekâsına bunu söylemiş olursun ki o zaten zekidir ve sigaranın zararlı olduğunu bilmektedir. O kişi iradesine söz geçiremediği için sigara içmektedir. İradeyi ön plana çıkarak etkinlikler yapmadıktan sonra zekâya ait unsurları ön plana çıkarmanın bir önemi olmamaktadır.
Kişi spor yaparak sigaradan veya zararlı alışkanlıklardan uzak durabilir, çünkü spor iradeyi ortaya koymaktadır, irade ise bilgi değil, eylemdir.
İlim bilgi, amel iradedir. Çok bilen ama iradesi az olan milyonlarca insan vardır. Bunun için eskiler, “Hocanın dediğini yap, yaptığını yapma” demişlerdir.
Söylemek çok kolay, yapmak ise iradenin gücünü gösterdiği için zordur.
Spor iradeyi ortaya çıkardığı için netice almada daha başarılıdır. Gençlere sigara içmeyin, zararlı alışkanlıklardan uzak durun, diyerek onlara nasihat verme yerine, onları bilinçli bir şekilde spora yönlendirerek bu tür zararlı alışkanlıklardan uzak tutabiliriz.
Çünkü spor nasihatle değil, irade ile yapılır.
Gençlik zindelik demektir. Zinde insanların nasihate değil, hareket etmeye, içlerindeki enerjiyi harcamaya ihtiyaçları vardır.
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur, sağlam vücudu bilgi ile, bilgili vücudu ise sporla ayakta tutarız. Sadece okula gitmek ve sadece spor yapmak yeterli değildir. Her ikisini bir bedende buluşturmamız gerekir.