Hasan Aybars, TİTİA (Trabzon İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi) mezunlarından bir arkadaşımdır. Bir anısını paylaştı geçenlerde bizlerle. Şöyle diyordu:

“1983 yılında İşletmeci olarak mezun olduk ve ben pasaport çıkartmak için emniyet müdürlüğüne gittim. Polis memuru mesleğimi sordu. Ben de ‘işletmeci’ diye cevap verdim. Memur içeri girdi ve geri geldi:

-İşletmeci diye bir meslek yok, dedi.

Ben de;

-Ama, ben İşletme Fakültesini bitirdim. Bize ‘İşletmeci’ deniyor, dedim.

Memur tekrar içeri girdi. Az sonra tekrar geldi ve bana dönerek;

-Meslek dediğin Mühendis, olur, Avukat olur, Doktor olur! Öyle, ‘ci’li, ‘cu’lu meslek olmaz, dedi!

Bunun üzerine ben de;

-Sen ne biliyorsan onu yaz, dedim!

O da, ‘Orman İşletme Şefi’ anlamına gelen bir İngilizce kelime yazdı meslek bölümüne.

1985 yılında ‘Orman İşletme Şefi’ olarak Almanya’ya gittim! Türk Konsolosluğunda pasaportuma Almanca ‘İşletmeci’ anlamına gelen ‘Betripswird’ yazdırarak düzeltmesini yaptırabildim.”

*****

İş Dolandırıcılığı!

Orta Asya bölgesinde, çokuluslu bir organizasyonun yeniden yapılandırmasını yürütüyordum. Üretim, Finans ve İnsan Kaynakları Departmanları tamamlanmış, sıra Pazarlama Departmanına gelmişti.

İş Geliştirme Müdürü Türkiye’den gelen, işinde oldukça başarılı birisiydi. Bu görevi onun üstlenmesini istedim. O da kabul etti. Yalnız ortada ilginç bir sorun vardı. Unvan sorunu!

Ülkede, iş hayatında böyle bir unvan kullanılmıyordu. Çözüm için ülkenin dil kurumuna müracaat ettik. Bir hafta sonra dil kurumundan yazılı bir cevap geldi:

Pazarlama Müdürü : ‘İş Dolandırıcılığı Müdiri’

Cevabı görünce bizim çiçeği burnunda Pazarlama Müdürünün yüz ifadelerini tahmin edin!

Her ne kadar bunun kulağa çok hoş gelmediğini anlatmaya çalışsak da, bir türlü ülkenin dil kurumunu ikna edemedik. Sonuçta, Pazarlama Müdürünün ünvanı netleşerek yürürlüğe girdi:

“İş Dolandırıcılığı Müdiri”

*****

İşletme Yönetimleriyle ilgili kavramların gelişimleri daha ziyade batı ağırlıklı olduğu için birçok karışıklıklar da söz konusu olabiliyor bizim iş dünyamızda. Batı iş dünyasında hayli ağırlığı olan kavramların bizde kolayca havada uçuştuklarını görebiliyoruz çoğu zaman. Ama, önemli olan kavramlar mı yoksa kavramların uygulama alanına yansıyış şekli mi?

İnsanın dünya hayatı için son derece değerli bir kaynak olduğunu bilmeyen birisine ‘İnsan Kaynakları Müdürü’ ünvanı verseniz ne elde edeceksiniz? O halde yapılacak en önemli iş ünvanla birlikte uygulama alanlarının gereği gibi oluşturulması ve ünvanların içlerinin uygulamalarla da doldurulması olmalıdır.

- - - -