Son yıllarda çok sık kullanmaya başladığımız bir kavram olan “proje”, esasında mühendislikte önemli bir yeri olan çok değerli ve ağır bir kavramdır. Üniversitelerin son sınıflarında öğrenim gören mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin zaman zaman geceli gündüzlü, dikkatli ve titiz bir çalışma ile hazırladıkları projeleri onlar için yaşamlarının en unutulmazları arasında yerini alır.
Mühendislikte proje hazırlamak; herhangi bir mühendislik uygulamasının detaylı hesaplarının yapılarak boyutlandırılması ve kâğıt (günümüzde bilgisayar) üzerinde üretilebilir duruma getirilmesidir. Yani herhangi bir konuda yapılmış olan proje ile o alanda yapılacak olan üretimin ilk adımı atılmış olur.
Oysaki günümüzde bahse konu olan “proje üretmek” ifadesi, bu kavramın klasik mühendislikteki anlamının dışında kullanılmaktadır. Proje üretmek; bir gıda işletmesi planlamak, bir dokuma atölyesi açmak, beceri kazandırma kursu açmak ya da bir balık çiftliği düşünmek gibi anlamlarda kullanılmaktadır. Bu türden faaliyetler için “plan” ya da “tasarı” kavramları çok daha uygun olmasına rağmen, “proje” sözcüğü daha etki bırakıcı olduğundan tercih edilmektedir.
Bu kavram kargaşasını biraz olsun aydınlatmış olmanın hafifliği ile bölgemiz için üzerinde düşünülmesi gereken ve özellikle yerel yönetimler tarafından detaylandırılması gereken bazı planları dile getirelim: Şalpazarı insanı, Sisdağı şenliklerinin düzenli (kargaşaya yol açmadan) ve uygun koşullarda yapılması için gerekli olan ulaşım, konaklama,  çevre düzenleme gibi altyapı konularında uygun planların yapılmasını dört gözle beklemektedir.

Tonya insanı, bilimsel destekli doğal gıda üretimi için kendi yöresinde bir veterinerlik fakültesinin planlanmasını ve ürünlerinin piyasaya arzı konusunda iyileştirici önlemlerin alınmasını istemektedir.

Maçka’da turizm altyapısının geliştirilmesi, günübirlik turların dışında kalıcı turistlerin birkaç gün konaklama yapabileceği Vazelon, Kuştul gibi virane manastırların yenileme çalışması acilen planlanmalıdır. Of ve Çaykara’da çay tarımında, diğer ilçelerimizde fındık konusunda inovasyon (bilinmeyen yeni ürünlerin geliştirilmesi) için araştırma-geliştirme merkezlerinin tesis edilmesi mutlaka sağlanmalıdır.


Akçaabat insanı için, üretmiş olduğu marul, patates, soğan, çilek, baharlı bitki, fasulye, domates, biber lahana vb. doğal ürünlerin piyasaya zamanında ve kaliteli sunulması için modern bir soğutma zincirinin (paketleme-depolama-nakil) tesis edilmesi büyük bir rahatlama demektir.

Araklı için bir seramik-tuğla fabrikası, organik bal üretim çiftlikleri, mineralli su şişeleme gibi konularda Avrupa Birliği kredileri ile desteklenen tesislere şiddetle gereksinim vardır.
Diğer ilçelerimiz ve Trabzon merkez için üretilebilecek onlarca plan ve tasarı, keşfedilmeyi ve uygulanmayı bekliyor. Dünyaya bakıldığında görüldüğü gibi.