Başlığı okuyan okuyucularımız muhtemel Pazar günü yapılacak seçimler ile ilgili bir makale olduğunu düşünecekler, ama değil! Bazıları da, imla kurallarında cümlelerin sonunda kullandığımız bitiş işareti olan noktayı düşünecekler, ancak bu da değil! Bu nokta başka nokta! Kadim dostum “Eğitimci-Yazar” Zühtü Akyıldız Bey’in kaleme alıp yakın zamanda okuyucusunun beğenisine sunduğu romanının-kitabının adı olan Nokta’dan bahsediyorum. Aynı zamanda; bir evin, erkek olsun diye beşinci çocuğunun adı olan Nokta. Nokta’nın hayat mücadelesi ve hikâyesi romana okuyucu için bambaşka bir tazelik ve alışıla gelmişliğin dışında özel bir heyecan katmaktadır.
Nokta’nın ailesinin doğum öncesi beklenti ve temennileri bir kez daha yerini bulmuyor ve erkek bekleyen hatta adı konulup, elbiseleri bile hazırlanan erkek çocuk yerine ailenin beşinci kız çocuğu dünyaya geliyor. Beklenilmeyen bu doğumla gelen bu kız çocuğuna “Nokta” ismi veriliyor. Hem çocukluk döneminde ve hem de yetişkinlik çağında Nokta’yı hüzün ve değersizlikler hiç bırakmıyor. Çocuk yaşta evliliği ile başlayan ikinci olumsuz dönemi, hayatı boyunca bir başına, çocukları ile karşılamaya ve hayata tutunmaya çalışan noktanın hayat mücadelesini ve akıbetini kitabı okuyan okuyucularımızın değerlendirmesine bırakıyorum.
Uzun savaş yıllarının yorduğu milletimiz, genellikle bu savaşlarda erkek evlatları şehit düştüğünden, “evimin direği” dediği evlatlarının varlığından mahrum kaldıkları için, doğumlarda mutlaka erkek çocuk beklentisi psikolojisi içerisinde hareket etmektedirler. Kız çocukları değersiz olduğu için değil, erkek çocukların varlığının nesillerinin devamının sağlanması için elzem görüldüğünden böyle bir yaklaşımı vardır Türk toplumunda. Hatta evlenip erkek çocuk değil de kız çocukları fazla olan evlatların, sırf erkek çocuk sahibi olsunlar diye ikinci hatta üçüncü kez evlendirildikleri çokça görülmektedir. Bu aynı zamanda Türk toplumunun göçebe bir toplum olma kültürünün de hala etkilediği bir gerçektir. Göçebe toplumlarda da yine Oba’nın, grubun gücü kuvveti, erkeğin varlığı ile çok yakından ilgili görülürdü.
Yazarımızın kitapta, birbirinden bağımsız olarak yazdığı onlarca makalesinin her biri, berrak ve sade bir Türkçe ile kaleme alınmıştır. Birbirinden bağımsızmış gibi görülen bu makaleler esasında, toplumsal kültürümüzün günümüze yansımalarının senkronize edilmiş bir bütünü gibi kitapta; okuyucunun ilgisini ve heyecanını bir sonraki sayfasına taşıyabilmektedir.
İşte bu lezzette ve kıvamda yazarımız Zühtü Akyıldız beyin “Nokta” isimli kitabı;
Trabzon Sanatevi’nde 27 Mayıs 2023 Cumartesi saat 13.00-18.00 arası düzenlenecek olan “imza günü” programıyla okuyucuları ile buluşacaktır. Kitap dostu bütün aydın insanlarımızı bu etkinliğe davet ederken, yazarımıza da yeni eserler sunması için çalışmalarında başarılar diliyorum.
Aydınlık Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı gibi anlamlı bir tarihle bütünleşen bu çalışmasından dolayı ben de kendisini kutluyor, sıhhat, afiyet ve mutluluklar diliyorum.