İnternette gezinirken Hıdırnebi Yaylası'nın Turizm Master Planı’nın çıkarılmasına dair bir toplantı haberine rastladım;

Haber aynen şöyle:

“Akçaabat Hıdırnebi Yaylası Turizm Master Planı Tanıtım Toplantısı Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Akçaabat Hamam Çimeni İş Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıya Vali Ustaoğlu’nun yanı sıra Akçaabat Kaymakamı Soner Şenel, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, İlçe Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu ve diğer ilgililer katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında Hıdırnebi Yaylasının Trabzon açısından önemli bir nokta olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu, ‘Bu tür projeler olması gereken ve örnek teşkil eden projelerdir. Bu noktada bölgemizde planlı ve çok güzel bir proje çalışması yapılmış. Devamında onay ve uygulama projeleri ile birlikte güzel bir çalışma ortaya çıkacak. Böylesine geniş çaplı projeyi titizlikle hazırlayan ilçemizin bir önceki dönem Belediye Başkanı Şefik Türkmen ile Akçaabat Belediye Başkanımız Osman Nuri Ekim ve ekibine teşekkür ediyorum.’ dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ,’Bu projenin hayata geçirilmesi noktasında kurumlarımıza büyük görevler düşmektedir. Bundan dolayı kurumların kendi işlerini yakından takip etmeleri büyük bir önem arz ediyor.’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından toplantıda Hıdırmebi Yaylası’nda yapılacak turizm faaliyetleriyle ilgili sunum yapıldı.”

Haber böyle.

Bu toplantıdan sonra 4 yıl geçti.

Alınan kararlar doğrultusunda ne yapıldı?

Mesela yıkılan Hıdırnebi Yayla Kent Tesisleri ile ilgili bir gelişme oldu mu?

Yaylaya ulaşım rahatladı mı?

Yayladaki gereksiz yapılaşma engellendi mi?

İzinsiz yeni yapılar yapıldı mı?

Toplantıya katılanlara bakılırsa ilin valisi başta olmak üzere önemli görevler üstlenmiş yöneticiler  Hıdırnebi Yaylası için proje çalışması yapmışlar.

Bu çok önemli.

Hıdırnebi Yaylası yayla turizmine öncelik etmiş önemli bir turizm merkezimiz.

Proje kapsamında, nelerin yapılması hedeflediği Akçaabat Belediyesi'nin sayfasında da belirtilerek  “Hıdırnebi Yaylası’nın mevcut tesislerine ek olarak harita ve planlaması yapılarak yeni turizm alanları belirlenerek bu alanlara konaklama yerleri, SPA tesisleri, sosyal ve kültürel yapılar, yeme içme tesisleri, eğlence ve spor alanları tasarlanmaktadır. Ayrıca Ziyaret Kayası civarında ve Çatalkaya bölgelerinde seyir terasları, asma köprüler, obalar arası yaya ve atlı yürüyüş yolları ve piknik alanları yapılabilecek.” olduğu belirtilmiştir.

Aradan 4 yıl geçti bu proje ne durumda?

Gerçi bu toplantının üstünden geçen 4 sene içinde mesela Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak üç kez Müdürü değişmiş.

Bu master planının sahibi ve uygulayıcısı tabi ki Akçaabat Belediyesi.

Her projenin olduğu gibi bunun da paydaşları vardır.

Koordine eksikliği mi var?

Plan ne durumda?

Kamuoyunun bilgilendirilmesi lazım.

Plan.

Hıdırnebi Yaylası önce ulaşım sorununun çözülmesini bekliyor.

Kış turizmi içinde inanılmaz güzellikler sunan yaylanın her ne sebeple olursa olsun yolu kapanmamalı.

Hani dört mevsim turizm diyoruz ya?

TRABZON ZİGET VAR KARDEŞLİĞİNE TÜRK-MACAR DOSTLUK PARKI

Barış ve dostluğun simgesi; Türk-Macar dostluk anıtı açıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce hayata geçirilen Ganita-Faroz Sahil Düzenleme Projesi kapsamında yapılan 'Türk Macar Dostluk Anıtı düzenlenen törenle açıldı.

Trabzon’da 1995 yılında yapılan Türk-Macar Dostluk Parkı’na, Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir anıt daha kazandırıldı. Ganita projesini şehrin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın anıtının bulunduğu parka, ‘Türk Macar Dostluk Anıtı’ inşa etti. Büyükşehir Belediye Bakanı Murat Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine, Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan Trabzon Fahri Konsolosu Umut Durbakayım, Trabzon Kent Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Karal ile gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Macaristan İstiklal Marşlarının okunmasıyla başlayan açılış, ardından halk oyunları gösterisi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehteran Takımının mini konseri ile devam etti. Açılışa katılan davetlileri selamlayan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “Binlerce yıllık tarihe sahip, birçok medeniyete ve farklı kültüre ev sahipliği yapmış kadim şehir Trabzon’umuzda, Türk Macar Dostluk Parkı ve Dostluk Anıtı’nın açılışına hepiniz hoş geldiniz sefalar getirdiniz.” dedi.

Bütün dünyada ‘Muhteşem Süleyman’ olarak bilinen Osmanlı İmparatorluğu'nun en kudretli padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman vesilesiyle bir araya gelindiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Kanuni Sultan Süleyman, Trabzon’da doğdu. O bakımdan biz Trabzon'u Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği ve Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu şehir olarak tarif ederiz. Trabzon'da 24 yıl valilik yapmış Yavuz Sultan Selim'in evladı olan Kanuni Süleyman, 1494 tarihinde Trabzon’da doğdu ve ilk gençlik yıllarına kadar da burada yaşadı. Babasının vefatından sonra da tahta çıktı ve muhteşem Süleyman unvanıyla anılan bir padişah olarak tarihe geçti. İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı’nı gezerken Müze Müdürü Kanuni Sultan Süleyman'ın orijinal kılıcını bana gösterdi. Kılıcının kabzasında hamsi motifleri vardı. Buradan da Kanuni Sultan Süleyman'ın Trabzon’a olan ilgisini ve sevgisini çok net bir şekilde görmüş oluyoruz.” diye konuştu.

Bilindiği gibi Kanuni Sultan Süleyman babası Yavuz Sultan Selim Trabzon Valisi iken bugünkü Ortahisar Mahallesi’nde annesi Hafsa Sultan tarafından dünyaya getirildi.

Kanuni 15 yaşına kadar eğitimini Trabzon'da tamamladı. Beşiktaş'ta kendisi gibi Trabzon doğumlu önemli din alimi Yahya Efendi ile süt kardeşi idi.

Şehzadeler şehri olan Trabzon Fatih’in fethettiği, Yavuz’un valilik yaptığı Kanuni’nin doğduğu şehir olarak takdim edilirken, Türk tarihinin çok önemli padişahlarının kiminin fethettiği, kiminin valilik yaptığı Kanuni'nin de doğduğu kadim bir kent olduğu anlatılmaya çalışılır aynı zamanda.

Kanuni Zigetvar da vefat ettiğinde sırtındaki fanila Trabzon dokumasından yapılmış idi.

Dünyada kanun yapıcı devlet adamlarından en önemlilerinden biri olan Kanuni aynı zamanda şair idi.

Muhubbi divanı çok meşhurdur.

Kanuni'nin,

“Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi,

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.”

beyiti çok meşhurdur.

Bu arada Türk-Macar ilişkilerinin yüzyıllar öncesine dayandığını da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “1994 yılında Macaristan'la birlikte ortak değerimiz olan Kanuni Sultan Süleyman için önce Macaristan Zigetvar’da bir Kanuni Sultan Süleyman Anıtı ve bir dostluk parkı açıldı. Sonra Trabzon'da bir Kanuni Sultan Süleyman Anıtı oluşturuldu. Ve akabinde Büyükşehir Belediyemizle o zamanki ismi Trabzon Belediyesi ile Zigetvar Belediyesi arasında kardeş şehir ilişkilerinin başladığını hatırlatarak bu ilişkiler 1998’de de resmiyet kazandı. Dolayısıyla biz bu sene Trabzon Belediyesi ve Zigetvar kardeş şehir ilişkileri anlamında 25. seneyi kutluyoruz. Bugün 25 yıl anısına burada daha önce yapılan anıta bir Türk-Macar Dostluk Anıtı ilave ederek açılışını gerçekleştiriyoruz. Ganita’da böyle bir Türk Macar dostluğu Anıtı ve Parkı oluşturmaktan da çok büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu manada değerli Büyükelçimize ve onun şahsında Macaristan yetkililerine de bize katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERİMİZE OLUMLU KATKI YAPACAK

Türkiye-Macaristan ilişkilerinin çok üst düzeyde olduğunu da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve Macaristan Cumhurbaşkanı bu manada üst düzey ilişkilerini devam ettiriyorlar. Bakanlıklar arasında da çok iyi bir diyalog ve iş birliği var. Bu manada şehirlerimiz arasında da var olan diyaloğu daha da güçlendirmemiz gerekmektedir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Türk-Macar Dostluk Anıtı ve bu güzel Parkın her iki ülke ve her iki Şehir arasındaki olumlu ilişkilere katkı yapacağına yürekten inanıyorum.” diye konuştu.

Törende söz alan Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis ise, Macaristan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin çok iyi olduğunu belirterek, “Bugün burada tekrar bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum, hatta duygulandım. Geçen sene buraya resmi ziyaret gerçekleştirdim. 2 hafta önce de ailemle beraber Trabzon’u gezdik. Bugün gerçekten duygulandım. Umarım bundan sonraki zamanlarda daha fazla iş birliğimiz olur. Bugün çok özel, mutlu edici bir gün. Bizi mutlu ettiniz, böyle dostlarımız olduğundan dolayı bizi mutlu ettiniz.” dedi.

Tüm yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından beğenilen Ganita projesi içinde Türk Macar Dostluk Parkının oluşturulması iki ülke arasındaki dostluğu pekiştireceği gibi Trabzon ve Zigetvar kentleri arasında var olan kardeşliği de ileri noktaya taşıyacağı muhakkak.