Merhaba… Bir önceki yazımızda “Aşırı Hoşgörülü (Umursamaz) Aile Tutumu”ndan bahsetmiştik. Bu yazımızda ise “Demokratik (Özgürlükçü) Aile Yapısı”nın kimlerde görüldüğünü, vaka örneğini ve çözüm önerilerini inceleyeceğiz. Keyifli okumalar…

DEMOKRATİK (ÖZGÜRLÜKÇÜ) AİLE TUTUMU NEDİR?
Anne babanın, çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılamasının yanı sıra, çocuğuna sevgi ve saygıyı da dengeli olarak verdiği aile yapısıdır.

DEMOKRATİK (ÖZGÜRLÜKÇÜ) AİLE TUTUMUNUN ÖZELLİKLERİ

1) Anne baba tutumları arasında en sağlıklı, en normal olan aile tutumudur.

2) Bu aile, çocuğunun kendine has bir gelişim gösterdiğini bilir; ona göre davranır.

3) Aile, çocuklarının gelişimlerine uygun düzeyde davranmalarını bekler; onlara yaşının üzerinde sorumluluk vermez.

4) Aileler çocukları ile ortak etkinliklerde bulunur, çocuklara görev verirler ve bu görevi destekleyici davranışlarda bulunurlar.

5) Demokratik aileler özerk davranışları destek, çocuğa söz hakkı verir.

6) Bu aile yapılarında, çocuğun kendini ifade etmesine, özdenetim kazanmasına katkı sağlayacak ortamlar sunulur.

7) Bu aileler, çocuklarına baskı ya da baskıvari ifadeler kullanmazlar. Çocuğun yaşına ve gelişim düzeyine uygun iletişim kurarlar.

9) Demokratik aileler; çocuklarına laf sokma, iğneleyici davranışlarda bulunma, onu toplum içinde mahcup duruma düşürme gibi davranışlarda bulunmazlar; bulunan kişilerle de aralarına mesafe koyarlar; çocukları ya da kendilerini de bu ailelerle görüşme konusunda sınırlı tutarlar.

10) Bu aileler; fikirlerini rahatça söyleyen, “el âlem ne der?” bakış açısını taşımayan ailelerdir.

11) En önemli madde ise bu aileler kendi içlerinde de yani ebeveyn ilişkisi olarak da uyum içerisindedirler.

VAKA ÖRNEĞİ

Demokratik ortamda büyüyen çocuklar; akademik olarak başarılı, çevresine duyarlı, empati kabiliyeti yüksek, görev/sorumluluk bilinci gelişmiş, saygılı, kural tanıyan, merhametli, paylaşımcı, herkesle arkadaşlık kuran ayrıca sınırını çok iyi bilen çocuklardır. Onaylama gerekmeyen bu çocuklar; zaten davranışları konusunda aileden yeterince eğitim aldığı için, sosyal hayatı dengededir. Zarar verme, tersine davranıp inatlaşma gibi rahatsız edici durumlara girmezler.

Yapılan araştırmalara göre demokratik yapılı aile tutumu, ülkemizde son 10 yıldır gelişme gösteriyor. Bu gelişmeler eğitimli ailelerin artması ve yaygınlaşması,
uygun eğitim ortamlarının çoğalması ve sosyal olarak çocukların desteklenmesi bakımından aile kaynaklı toplum yapısının ilerlemesini sağladı.


Maddi gücü olmayan aileler; çocuklarını sosyal sorumluluk projeleri ve çeşitli yerel, ulusal yayın kanallarının desteği ile özellikle eğitim ve akademi alanında çok ileri taşıdı.
Demokratik aile tutumuna sahip bireyler aynı zamanda, gelişen çağı ve teknolojiyi de takip ederek çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye çalışınca bu aile yapılarının çocuklar üzerindeki başarısı kaçınılmaz oldu.


Sonuç olarak demokratik aile tutumunun en güzel yönü, akademik ve sosyal olarak başarılı çocukların genelinin bu aile tutumundan çıkmasıdır. Çünkü diğer aile yapılarındaki çocukların en büyük dezavantajı hâlihazırda yanlış tutumda bir aileye doğmak ise demokratik aile yapısındaki çocukların avantajı ise her şeyin olması gerektiği gibi olduğu bir aileye doğmaktır.

ÇÖZÜM
Demokratik aile yapısı; zaten çözüme, saygıya dayalı bir aile yapısında olduğu için oluşabilecek sorunlar çok önemli, aşılamayacak problemler olarak gündeme gelmez.


Hiçbir çocuk ailesini kendi seçemez, şekil veremez fakat her aile çocuğunu istediği şekle sokabilir. Ne mutlu ki evladının bir emanet olduğunu bilip ona zulmetmeyen ailelere! İşte o aileler çocuklarının geleceğini nakış nakış işler.


Aile tutumları ile ilgili yazı dizimiz burada sona erdi. Bir sonraki yazımız “Otizm ve Nedenleri” üzerine olacaktır. Sağlıklı günler dileriz...