Turizm Geliştirme Ajansı (TGA), kurulduğunda turizm camiasını umutlandırdı. Turistik işletmelerden belirli bir pay alınacak ve toplanan bu paralarla turizme hizmet için harcanacaktı. Ulusal ve yerel tanıtımlar desteklenecek, tanıtım materyalleri yapılacak, ulusal ve uluslararası tanıtım fuarları için özellikle yerele destek sağlanacaktı. TGA kuruldu. Genel kurullarını da yaptı. Trabzon'dan temsilci seçilemedi. Dolaysıyla Trabzon ve çevre illerine yönelik turizme destek anlamındaki istekler, projeler TGA yönetiminde dile getirilse de etkin olunamadı. Ya da hiç getirilmedi.

Giderek etkinliğini kaybeden uluslararası EMITT fuarı bu yıl deprem ve ramazan dolayısıyla da bekleneni veremedi.

Trabzon'un tanıtımı için çaba sarf edilse de eski fuar günleri aranır oldu.

Bu arada Trabzon Ticaret Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, imkanları zorlayarak fuarlara, tanıtıma destek vermeye çalıştıklarını belirterek TGA’nın bırakın desteğini taleplere dahi cevap vermediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Elimizden geldiğince sektör temsilcilerimizle tüm fuarlara katılmaya çalışıyoruz. Özellikle Körfez bölgesi Trabzon için önemli bir nokta. Körfezdeki fuarlara katılmak, bölgemizi ve şehrimizi tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Körfez turizminde Trabzon bugüne kadar öncü ve belirleyici bir rol oynadı ve bölgeye büyük katkı sağladı. Ancak vurgulamak istediğim önemli bir nokta var; maalesef, sektördeki işletmelerden tanıtım yapılmak için alınan ve milyonlarca lirayı bulan TGA katkı paylarından Doğu Karadeniz Bölgesi olarak yararlanamıyoruz. Körfez bölgesindeki fuarlara katılmak için TGA'dan destek istedik ancak dönüş bile yapılmadı. Burada önemli nokta, bölgesel tanıtımların etkili biçimde yapılabilmesidir. Bunun için de mutlaka TGA katkı paylarının toplandığı bölgelerin tanıtımı için harcanması gerekir. Katkı paylarını yerel yönetimler alsın.”

TARİHİ ÇARŞI CAMİİ ETRAFI KUŞATILMIŞ

19. yüzyıl yapımı Trabzon'un en geniş ve ferah camilerden biri. Çarşı Mahallesi’nde kurulmuş. Zamanında bugünkü gibi ticaret merkezi konumunda olan Çarşı Mahallesi’nde özellikle hanlarda ticaretle uğraşan kervanlarla Trabzon'a gidip gelen tacirlerin ibadet ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılan Çarşı Camii bugün Trabzon'un en önemli tarihi eserlerinden biridir 

Caminin tarihi ve mimari özelliğini şöyle özetleyebiliriz:

“Çarşı Camii Trabzon'un Çarşı Mahallesi Kemeraltı mevkiinde yer alır. Bugünkü caminin yerinde  ‘1523 tarihli tahrir defterinde Cemaat-i Mescit Hacı Kasım der dest-i Bezzazistan’ olarak adı geçer. Kuruluşu 1523 yılına kadar giden Camiyi mescit olarak Hacıkasım isimli bir hayırseverin yaptırdığı kayıtlarda yazılı. Ahşap Cami ihtiyaca cevap veremeyecek duruma düşüp harap hale gelince uzun yıllar Trabzon'da valilik yapmış Hazinedarzade Osman Paşa tarafından H.1225/M.1839 yılında yeniden yaptırılmıştır. Caminin kurulduğu saha eğimli olduğu için kuzey cephesinde son cemaat mahallinin altına dükkanlar yerleştirilmiştir. Şehrin en büyük camisidir. Yapıda muntazam bir taş işçiliği göze çarpar. Kapı ve pencere silmelerinde barok süslemeli bordürler görülür. Cami, son cemaat mahalli üç bölümlü, kubbeli dört sütunun arasına yerleştirilen ince perde duvarlı ampir bir revaktan meydana gelmektedir.”

Şimdi gelelim asıl konumuza;

Çarşı Cami sergilediği ruhani hava içinde huşu ile namaz kılınan ender camilerimizden biridir.

Cemaati her vakit namazda kalabalıktır.

Ramazan günlerinde her gece camide bir kalabalık cemaatle teravih namazları kılınır. Cuma namazlarında ise cemaat camiye sığmaz sokağa taşar.

Trabzon için çok önemli bir yere sahip Çarşı Camii aynı zamanda tarihi tescili bir kültür varlığıdır.

Ama gelin görün ki Trabzon tarihinde çok önemli bir yere sahip Çarşı Caminin etrafı tabiri caiz ise, çul çaputla kuşatılmış vaziyette.

O görkemli tarihi cami, esnafın da duyarsızlığı ile konfeksiyondan tutun da her türlü malzemenin teşhir yeri olmuş gibi.

Her gün binlerce insanın gelip geçtiği alışveriş yaptığı Kemeraltı’nda, Camiyi gölgeleyen, kapatan tarihi kimliğini yok eden bu görüntü cami cemaati ve ziyaretçiler tarafından da hiç hoş karşılanmıyor.

Yerli yabancı ziyaretçiler tarihi camiden bir fotoğraf bile alamamaktan yakınıyorlar.

Diyanet ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün işin birinci elden sahibi olarak bu çirkin görüntüyü ortadan kaldırmaları gerekiyor.

Başta belediye ve ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak Trabzon'un en önemli dini yapılarından olan Çarşı Cami’nin çevresi düzene sokulmalı.

Ecdada saygı denir ama nedense ticari kaygısını ön plana çıkaranlar Trabzon için önemli bir ecdat yadigarı eserin etrafını kuşatmakta sorun görememektedirler.

9. GÖRSEL MİZAHİ YAPITLAR SERGİSİ AÇILDI

Mizah Sanatı Derneği tarafından geleneksel hale getirilen 9. Görsel Mizahi Yapıtlar Sergisi Trabzon Sanatevi Salon Garaj'da açıldı. 2 heykel, 6 fotoğraf ve 34 karikatür sanatçısının 80 adet eserinin yer aldığı sergi 20 Nisan 2023 tarihine kadar açık kalacak. Geleneksel hale getirilen bu sergiye sanatçılar ve sanatseverler büyük ilgi gösteriyor. Dernek Başkanı Adnan Taç, 9. kez düzenlenen serginin gördüğü ilgiden memnun olduğunu belirterek önümüzdeki yıllarda da serginin daha da gelişerek devam edeceğini söyledi.