Son yıllarda Trabzon’da üst geçitlerin sayısında artış meydana gelmiştir. Özellikle Sahil Yolu ve şehrin farklı yerlerinde inşa edilen bu üst geçitler insanımızın yaşamını kolaylaştırmış ve trafik kazalarının azalmasını sağlamıştır. Demokratik toplumlarda yönetimlerin önemli görevlerinden birisi de insan yaşamını kolaylaştıran bu tür hizmetleri halkın ayağına götürmektir.
Bu tür hizmetleri halkın ayağına götürürken çevreye saygı, estetik ve tarihi dokuyla uyum, dikkat edilmesi gereken temel unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehrimizde son yıllarda yapılan üst geçitleri çevreye saygı, estetik ve tarihi dokuyla uyum açısında incelendiğimiz zaman, bu tür unsulara dikkat edilmediği görülmektedir.
Başka bir deyişle insan odaklı bir medeniyetin mirasçıları olarak, ikibinli yıllarda insan doğasına uygun ve çevreye saygılı bir şehir yapılanmasını gerçekleştirememekteyiz.
Yüzyıl sonra Trabzon’da yaşayacak olanlara şehir yapılanması olarak bu güne dair ne bırakacağız? Bugün inşa ettiklerimiz kültürümüzü, değerlerimizi ve çevreye saygıyı ne kadar yansıtmaktadır? Trabzon’a çakılacak bir çivi için bile bu soruları kendimize sormalıyız. Bu soruları kendimize sorduğumuzda olumlu cevaplar alamayacağımız açıktır. Şehrimizdeki bu çirkin yapılaşmayla Trabzon’u marka şehir haline getirmek mümkün değildir.
Üst geçitler bağlamında Trabzon’daki çirkin yapılaşmanın son örneği Yıldızlı Beldesi Güven Hastanesi karşısına inşa edilen üst geçittir. Yerel basında yer aldığı üzere Yıldızlı Güven Hastanesi yönetiminin alt geçit yapılması halinde her türlü desteği verebileceklerini ifade etmelerine karşın, Yıldızlı Beldesi’ne bu çirkin demir yığınının inşa edilme mantığı nedir?
Buna ilaveten, hiçbir estetik kaygıyı taşımayan bu üst geçidin neden alt geçit olarak inşa edilmediği şehrimizi yönetenler ve sivil toplum örgütleri tarafından sorgulanmalıdır.
Üst geçitler şekilsiz ve çirkin demir yığınları olmaktan çıkarılmalıdır. Şehrimizin tarihine uygun, görüntü olarak da insanın göz zevkini okşayabilen, kullanışlılık açısından da çok iyi tasarlanmış ve farklı işlevlere sahip üst geçitlere ihtiyacımız vardır.
Bu nedenle bu üst geçitleri tasarlayanların ilk önce şehri, insanlara faydasını ve görünüşteki estetiği kesinlikle dikkate almaları gerekmektedir.
Daha güzel ve yaşanabilir bir Trabzon için çevreye saygılı, estetik kaygısı olan ve tarihi dokuyla uyumlu bir şehir planlaması içinde olmalıyız.