Merhaba, bir önceki yazımızda "Çocuklar ve Hitaplar" konusunda konuşmuştuk. Bugünkü yazımızda ise "Çocuk Dünyasında Akademik Başarı" konusunu konuşacağız.

BİRİNCİ BÖLÜM
Akademik Başarı; bir çocuğun hayatını idame ettirebilmesi için sahip olacağı mesleki yetkinliğe ulaşana kadar olan derslerindeki başarı, okul başarısı aynı zamanda bu süreçte kazandığı bilgi birikimi, kendini yetiştirme, hayata hazırbulunuşluk düzeyidir. "Akademik Başarı" ya her ne kadar bu tanımlamada genel olarak değinsek de en önemli olan kısım; "Okul Başarısı" olan kısımdır.

İKİNCİ BÖLÜM
Akademik Başarı, çocuklar için anlatılıp, önemi kavratılacak konulardan biridir. Akademik başarı için ailenin de rol model olmak adına çalışkan olması, azimli olması, istediği konular için inatçı olması ve fedakâr olması gibi meziyetler çocuğa erken yaşlardan itibaren aşılanmalıdır. Aileler bunu kendi hayatlarında olan başarılar ya da başarılı olamadıkları konularda vazgeçmeme, dirayetli olma gibi davranışlarla çocuğa yansıtabilir. Çocuk buradaki farkı, özellikleri anlayacaktır.
Çocuklar  “Akademik Başarı" ile okul çağı zamanında tanışır ve ne olduğunu yavaş yavaş anlamaya başlar. Bu dönemde, bir anda başarının beklentileri altına girmeyi kaldıramaz. O yüzden okul ve ders başarısı için çocukla daha önceki dönemlerde konuşmalar yapılmış olması, onu bu süreç için hazırlar. Akademik Başarı sağlayabilmesi için çocuğa küçük örnekler ile karşılaştırma yapılması, sebep-sonuç ilişkisinin anlatılması gerekmektedir. Olumlu ve olumsuz olacak sonuçlardan bahsedilmesi ona bu ilişkiyi anlaması için net bir ortam sağlayacaktır.

AKADEMİK BAŞARI İÇİN NE YAPMALIYIM?
1) Motivasyon sağlama ve iyi örnek teşkil etme.  (Benim akıllı kızım/oğlum tabii ki bunu yapabilir!) 

2) Sağlıklı ve düzenli uyku (Okul çağındaki çocukların yatma saatleri sabit olmalıdır. ) 

3) Sağlıklı beslenme dengesini oturtma, mümkün olduğunca az paketli gıda tüketme. (Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olmaması için yeme düzeni önemlidir. Çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu akademik başarının en büyük düşmanlarındandır.) 

4) Akademik başarı yöntemlerini ve gerekliliğini anlatma. (Yatarak ders çalışmak uykunu getirebilir, istersen oturarak çalışalım.) 

5) Olumlu videolar, örnekler ile çocuğu heveslendirme, teşvik etme. (Bir başarı sonrası alkışlanan çocuklar, ödül alan çocuklar gibi.) 

6) Küçük bile olsa başarılarını övme, takdir etme. 

7) Oyun şeklinde çocukla küçük yarışlar yaparak, eğlenerek onu başarılı olmaya sevk etme, onda başarılı olma duygusunu dolaylı yollardan yaratma. 

8) Okuldan geldiğinde ona dinlenmesi, yemek yemesi gibi kişisel ihtiyaçları için zaman ayırma, eve gelir gelmez "Hadi Bakalım Ödevinin Başına!" diyerek onu kısıtlamama, bunaltmama. 

9) Tablet gibi cihazlar ile geçirdiği zaman için süre koyma, tablet ile geçireceği zamanı ödül olarak kullanma. 

10) Çocukla oyun oynama. Çünkü oyun, çocuğun işidir ve davranışları öğrenmesi, ilginizi alması sadece oyunla olur. Bunu çocuk için damar yolu olarak adlandırmak yerinde bir tabir olacaktır. 

11) Ödevlerde, projelerde çocukla beraber olma ve ona yalnız olmadığını hissettirme çocuğun daha pozitif bir bakış ile sorumluluklarını yapmasına yardımcı olacaktır. 

12) Çocuğunuzun çalışma ortamının her zaman sade, tekdüze ve gözü yormayan şekilde olması gerekmektedir çünkü fazla eşya onun odağının dağılmasına sebep olmaktadır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Akademik Başarı, çocuklar için önemli bir konu değildir ve olmayacaktır. Çünkü "Şimdiye kadar emek verme ya da sorumluluk alma gibi bir durum başına gelmemiştir, her konuda ailesi vardır, onlar zaten her şeyi halletmektedir! Ama şimdi işler değişip sahaya çıkma vakti geldiği için!" Bu hâl çocukta bocalama yaratmıştır. Bu sebeple "Yahu yapmasam ne olur, ne gerek var? Sonra yaparım! Beş dakika ödeve ara verelim gelirim! Ben okumak istemiyorum! Ders yapmak hiç zevkli değil! yarın yapalım!..” gibi sonsuzluğa giden bahaneler ve isteksizlikler karşısında sabırlı olmanız, onun birey olduğunu ama "Çocuk" olan bir birey olduğunu hep aklınızda taze tutmanız gerekmektedir.

Daha önceki yazılarımızda da değindiğimiz gibi çocuklarınıza meslek sahibi olmaları için ileride iyi yerlere gelmeleri için milyoner bile olsanız bunu dile getirmemeniz veya "Okumazsa okumasın! Köyde arazi var! Dağ gibi babası var! Dedesi var! Mısır'dan kalan mirası var!..” gibi çocuğu ders çalışmaktan, emek vermekten adeta bıçak gibi kesip atacak, gözlerinde ışıklar saçarak "işte aradığım bahane bu!" dedirtecek ne var ise yok gibi davranıp ona hiç belli etmeyen bir tarza sahip olmanız gerekmektedir.
Çocuklarımızın başarılı olmasını istiyorsak şunu unutmamalıyız: "Vazgeçmeden ve elimizden geldiğince onları motive ederek, çocuğa güzel bir gelecek kazandırmak için mücadeleyi bırakmamalıyız. Çünkü çocuklar aileleri mücadele etmeyi bıraktığı an gelecek planlamasından elenir.”
Bir sonraki yazımız "Ergenlik Döneminde Çatışmalar" da  görüşmek üzere, sağlıklı günler dileriz…