19 Mayıs 1919’da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Samsun’a ilk çıktığımda beni karşılayanların ön saflarında Trabzonluların bulunması bizi son derece bahtiyar etmiştir” sözlerinin aslı şudur…
Osmanlı’da Samsun, Trabzon Bayrak Beyliği’ne bağlıydı, Samsun Cumhuriyet’in kuruluşunun ardından Vilayet ünvanını kazanmıştır…
Gelin görün ki Cumhuriyet döneminde yüzölçümü Trabzon’dan daha fazla olan Samsun büyük hizmetler almış, hızla kalkılırken Trabzon’dan 20 sene önce Büyükşehir olmuştur,
1967 yılında Samsunspor’un başkanı Yılmaz Ulusoy iken aynı tarihte kurulan Trabzonspor’un başkanlığını ise abisi Ali Osman Ulusoy yapmıştır,
Efsane Özkan Sümer ise, Milli Takım teknik direktörlüğü görevinden önce bir dönem de Samsunspor’un teknik direktörlük görevini yürütmüştür.
Yani her dönem Samsunspor ile Trabzonspor kardeş takımlardır,
Merhum Ali Osman Ulusoy 35 yıl boyunca TOBB’da tüm Karadeniz’i temsil ederken, bugün TOBB’da tüm Karadeniz’i Samsun Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu temsil etmektedir,
Trabzon’da 25 yıl hizmet veren Bölge İdare Mahkemesi Samsun’a taşınmıştır,
TEB, Şekerbank gibi bankaların bölge müdürlükleri de Samsun’a taşınmıştır.
Bugün Trabzon’daki hırsızlık ve cinayet gibi olaylar, Samsun Bölge Kriminal laboratuvarında çözülmektedir,
Bundan 11 yıl önceki Soçi Olimpiyatları nedeniyle Soçi Limanı yük trafiğine kapatılınca, Trabzon limanından yapılan narenciye ihracatı bu şehri terk ederek Samsun Limanından ihracatlarını gerçekleştirmeye başlamışlardır.
Şimdi kendilerine sorduğumuzda, “Soçi Liman halen kapalı, açık da olsa biz zamanla yarışıyoruz. Antalya’dan Mersin’den yüklediğimiz narenciyeyi Samsun limanından gemilerle naklediyoruz. Samsun-Trabzon git-gel700 kilometrelik yol. Burada yaktığınız yakıta ve çift şoför kullanmak zorunluluğunu göz önünde bulundurursanız Samsun’da daha karlıyız. Bu limanın özelleşmesinin ardından yapılan yenileme nakliye işlerimizi kolaylaştırmış,7x24 hizmet alıyoruz. Tüm şirketlerimizi muhasebecisinden şoföre Samsun’a taşıdık. Bu nedenlerle bir daha Trabzon Limanına nakil etmeyi düşünmüyoruz. Doğduğumuz yer değil doyduğumuz yer memleketimizdir” diyorlar.
Biz de kendilerine kolay gelsin diyoruz.