Tiflis şehri yüzyıllardır ziyaretçilerini büyülüyor. Şehre gelen gezginler içinde,
Rus besteci Pyotr Çaykovski' de var.
'"Ünlü besteci Çaykovski'nin erkek kardeşi Gürcistan'da yaşıyordu ve Tiflis'in eski şehir merkezinde, şimdi Çaykovski Caddesi'nin olduğu yerde güzel bir ikametgahı vardı. Müzisyenin kardeşiyle sık sık buraya gelme alışkanlığı vardı. Tüm zamanların en büyük müzisyenlerinden biri olan ve Gürcistan'ın başkentine tepeden tırnağa aşık olan o, Rusya'daki arkadaşlarıyla yazışmalarında sık sık Tiflis'ten tatlı bir rüya olarak bahsederdi: “Tiflis tam bir Avrupa şehri, çok iyi düzenlenmiş, temiz ve alışılmadık derecede harika bir iklime, zengin mağazalara ve muhteşem bir opera binasına sahip. Burası uygar Avrupa'nın taleplerini tam olarak karşılayan bir şehir. Aynı zamanda, şehrin Avrupa yakasının yanında, simbiyoz olan ve şehre büyüleyici bir imaj veren, yerin en büyük çekiciliği olan düzenli bir Asya kasabası var.”
*
Çaykovski'nin ünlü operalarından bazıları Tiflis'te tasarlandı. Besteci Gürcistan'ı o kadar çok sevmişti ki, biraz daha genç olsaydı sonsuza kadar Tiflis'te kalacağını söyleyerek buraya taşınma fikrini bile benimsemişti. Hatta Rusya İmparatoru III. Alexander'e uzun bir mektup yazarak, hükümdardan bu güzel şehrin onuruna yakışacak şekilde Tiflis'teki yeni opera binasının inşasını tamamlamak için fon ayırmasını talep etti. Çaykovski'nin nazik girişimi gerçek bir başarıyla sonuçlandı; tiyatro inşa edildi. Müziğinin Tiflis'de çok popüler olduğunu bile bilmediğini ve operalarının Tiflis'de başka herhangi bir yerden daha sık yapıldığını vurguladığını söyledi. Bu durum Tiflis'e olan sevgisini daha da güçlendirdi.
Bestecinin Tiflis'e son ziyareti 1890 sonbaharında gerçekleşti ve orada beş hafta kaldı. Rusya'ya dönmeden önce yerel Müzik Topluluğu'nun senfonik orkestrasını yönetti. Konser öncesinde Gürcü hayranlar kendisine orkestra şefi copunu hediye etti. Kelimenin tam anlamıyla çiçeklere boğulmuştu.
*
Pyotr Çaykovski için Gürcistan hayatının sonuna kadar ilgi duyduğu bir ülkeydi. Müzik tarihinin en seçkin eserlerinden biri olan Keman Konçertosu Tiflis'te bestelendi ve bizzat kendisi tarafından yönetilen Fındıkkıran'ın dünya prömiyeri de burada gerçekleşti. O gün besteci, Kutaisi'den tüm Opera Binası'nı ve dış cephesini dolduracak bir vagon dolusu gül aldı.
Anlaşılacağı üzere Rusya artık Gürcülerin gözde ülkesi değil. Rus dili, kültürü, edebiyatı, müziği ve tarihi kişilikleri bizim için çekiciliğini ve önemini yitirmiş olsa da, bir zamanlar Çaykovski bir kardeşin yaşadığı şehrin eski kısmındaki 16 Çaykovski Caddesi'ndeki duvara hala bir anıt tablet yapıştırılmıştır. Daimi ikamet sahibi ve diğeri sık sık ziyaretçi olarak kaldı. Evin kendisi perişan ve terkedilmiş görünen eski, harap bir yapıdır. Sorun, büyük adama sırf Rus olduğu için kötü davranmanın doğru mu yanlış mı olduğudur."•
• Nugzar B. Ruhadze'nin yazısından alıntılanmıştır
Çaykovski'nin Tiflis'deki ayak izleri ne yazık ki yok olmak üzere. Zamana vefa konusundan Gürcüler sınıfta kaldılar. Ev bir rüzgârla yerle bir olacak kıvama gelmiş. Binanın etrafını alüminyum plakalarla sarıp sarmalamışlar. Binayı bir şekilde kurtarma veya rehablite etme çalışması mevcut değil. Ülke olarak en güzel opera binalarından birini borçlu oldukları, şehirlerini onurlandırmış bu dünya bestecisi için bir vefayı çok görüyorlar. Ve vefa bizim ülkemizde olduğu gibi, pek çok ülkede, sadece bir semtin adı olarak kalmaya devam ediyor.