PİLOT TAKIM 1461 TRABZON!

Kusura bakmayın da Trabzonspor son yıllarda bu kulübün üzerinde tepinen ve sadece çıkar aracı olarak görenlerin etkisi nedeniyle bugün birçok açıdan yerlerde sürünüyor. Bakmayın ikinci yarıda sahada alınan üst üste galibiyetlere… Çok altın çağlar gördü bu kulübün taraftarları ama kısa sürdü bahar havaları... Asıl gerçeğiyle bu kulüp defalarca ve acımasızca yüzleştiğinde ‘eyvah’ da para etmedi. Ne yazık ki bu kafayla kolay kolay da yaşananlardan çıkarılmayan derslerle daha çok komaya girecektir.
 Bu umutsuz tablo için birçok örnek verebiliriz ama bu yazımın konusu 1461 Trabzon… Yani Pilot takım… Sadri Şener’in ikinci başkanlık serüveninin ilk döneminde Asbaşkan Hayrettin Hacisalihoğlu’nun ısrarıyla kuruldu. Amaç belliydi. Hedef Trabzonspor’a her yönüyle hazır futbolcular kazandırmaktı. Sadece bu değil, yöneticilerin, vizyonu yüksek teknik direktörlerin, profesyonel çalışanların da burada staj göreceği ve sonra da Trabzonspor’a sıçrama yapacağı altın yumurtlayan bir tavuk olacaktı. Altyapı ile A takım arasında muhteşem bir köprü görevi üstlenecekti.
Geçmişte Süper Lig ili amatörler arasında çok büyük bir uçurum yoktu. Trabzonspor’a, Yavuz Selim’den yetenekli bir futbolcu çıkardığınızda, burada daha ilk yılında çok başarılı bir şekilde forma giyebiliyordu. Yine alt yapıda yıldız adayı özel oyuncular 17-18 yaşlarında Bordo-Mavili formaya hiç yabancılık çekmiyor, hatta birçoğu daha ilk yılında takımın en etkili silahları haline dönüşebiliyordu. Süper ligin altında sadece iki gruplu 2’inci lig vardı. Fakat zamanla PTT 1. Ligi, 3. Lig, BAL ligleri kuruldu. Yani amatör küme veya altyapı ile A takım arasındaki uçurum her açıdan büyüdü. Bu uçurumu da bir pilot takımı ancak kapatabilirdi.

 BİR DÖNEM DOĞRU YÖNETİLDİ MEYVELER TOPLANDI

 Bu amaçla kurulmasına rağmen, 1461 Trabzon ilk birkaç yılında bocaladı. Özellikle Trabzonspor’a transfer edilen ama hiçbir işe yaramayan, yani alternatif dahi olamayan futbolcular, pilot takıma pas edilmeye başlandı. Yüksek ücret alan bu futbolcularla, altyapıdan gelenler arasında gerekli kaynaşma ve koordinasyon bir türlü sağlanamadı. Sonra yavaş yavaş doğru yönetilmeye başlandı. Özellikle Suat Şen başkanlığında oluşturulan yönetim pilot takıma büyük bir sıçrama yaptırdılar. Bu doğru yönetim de meyvelerini verdi. 1461 Trabzon, hem yönetici, hem teknik direktör, hem futbolcu, hem de menajer anlamında Trabzonspor’a kaynak olabileceğini gösterdi.  Bu da Suat Şen başkanlığında, Mustafa Reşit Akçay teknik direktörlüğünde iki yıl sürdü.
Sonra Trabzonspor’dan nemalanmayı ilke edinmişler kulübe musallat olmaya başladı. İbrahim Hacıosmanoğlu, kongreyi kazanabilmek için 1461 Trabzon ve altyapıyı birileriyle pazarlık konusu yaptı. Akçaabat grubu altyapıyı, Arsin grubu ise 1461 Trabzon’u istiyordu. O da hiç çekinmeden bu iki önemli stratejik yapıyı doğru yönetip yönetemeyeceği bile belirsiz kişilere teslim etti. 1461 Trabzon kulübü artık yöneticilerin at oynattığı, yakınlarına lisans çıkardığı, tam bir çiftlik haline dönüştürüldü. Küme düşerken, bir yandan da hem teknik direktör, hem de futbolcu öğütme makinesine dönüştü.

PİLOT TAKIM OYA TAHVİL EDİLEMEZ

 Başkan adaylarının bir kere bu yapının pazarlık konusu yapılmasıyla ilgili iştahları kabarmaya başladı. Geçtiğimiz kongrede de Muharrem Usta, oylarını alabilmek için Engin Kara ve arkadaşlarına, “Seçilirsem 1461 Trabzon size emanet” diye söz verdi. Yani oy uğruna, kulübün en stratejik birimini pazarlığın ana maddesi haline getirdi. Seçimi kazandı ve Engin Kara ile arkadaşları da diyetlerini istediler. Muharrem Usta ve ekibi de çaresiz diyeti ödemek zorundaydı. Ancak işler iyi gitmeyince ve yönetim içinde de huzursuzluk çıkınca 1461 Trabzon kulübünde yönetim değişikliğine gidilmesi yolu seçildi.
Bu o kadar kolay değildi. Çünkü sizler seçim öncesi rant dağıtırcasına pilot takımı feda etmişseniz, karşı taraf da bu fırsatın elinden gitmesini istemezdi. Usta ve ekibinin en büyük yanlışı koltuk uğruna, birlikte uyum içinde çalışıp çalışamayacaklarını bile bilmedikleri, pilot takımı aslı işlevine göre yönetip yönetemeyeceklerine emin olmadıklarına altın tepside sunmuş olmalarıydı. Olmadı… 1461 Trabzon kulübünde büyük bir kaos egemen oldu. Engin Kara, büyük bölümünü kendi belirlediği isimlerin saf dışı bırakılmasına karşı büyük bir mücadele verdi, Başkan Muharrem Usta ise buradaki düzeni kendi kafasına göre yeniden şekillendirmek istedi. Olan da pilot takıma oldu. Uzun süre bir yönetim belirsizliği, bunun yarattığı teknik direktör krizleri üst üste geldi.

 BU DÜZEN ARTIK YERLE BİR EDİLMELİ

 Muharrem Usta tarafından bulunan yeni başkan ve yönetimin içinde futbola ilgi duyan isimler de vardı ancak bu ekibin ruhunu okumaktan uzaktı.  Geçen sezonun son bölümlerinde yapılan yüzeysel değişiklikler önce sonuç üretecek gibi gözüktü ama bu da kısa sürdü ve 1461 Trabzon takımı küme düştü. Usta ve ekibi, Trabzonspor önemli sorunlar yaşarken, sadece buraya odaklandılar. Pilot kakımı unuttular. Rakiplerinin futbolcularına göre çok düşük ücretler alan oyunculara uzun süre paraları ödenemedi.  Düşünebiliyor musunuz, Trabzonspor’a rezerv olması gereken ekibin oyuncularına para ödenmediği için idmanları boykot etmeye başladılar. Teknik kadro artık sorunları çözebilme noktasından uzaklaştı.
Gelinen noktada bugün 1461 Trabzon, 2’inci Ligde de küme düşmeme mücadelesi vermeye başladı. Yaşanan olumsuzluklar, her Trabzonsporluyu tedirgin ediyor haklı olarak… Daha iki yıl önce 10 milyon Euro karşılığı satılması bile düşünülen pilot takım, bugün, bedava elden çıkarılma noktasına geldi. Buna sebep olanların gerçekten hesap vermesi gerekir ama ülkede olduğu gibi, Trabzonspor’da da hesap verme mekanizması çalışmıyor uzun dönemdir.
Aslında, Trabzonspor ‘da başkanlığa ve yönetime soyunan hiç kimsenin , bu kulübü rant aracı olarak görüp, oy pazarlığının bir parçası haline getirmesi gaflet ve delaletine düşenlerin sorumluluğudur. Bugün gelinen noktanın tek nedeni de budur. Bu tür rantçı kesimlerin ne yapılıp edilip, Trabzonspor’un yakasından düşmeleri ve bu türlerin bir daha da Bordo-Mavi renkleri bile ağzına alamayacağı bir düzenin kurulması gerekmektedir.  Muharrem Usta ve ekibine de bu anlamda mutlaka hesap sorulmalıdır.

 KONGRE ÜYELERİ KENDİ İKBALLERİNİ DEĞİL,  KULÜBÜN ÇIKARLARINI DÜŞÜNMELİ

Bir başka düşünmemiz gereken konu da, kongre üyelerinin, başkan ve yönetim seçerken, kendilerine mutlaka bir çıkar sağlanması veya görev verilmesi düşüncesinden kesinlikle vazgeçmeleridir. Üyeler, inandıkları, güvendikleri ve başarılı olacaklarından emin oldukları bir başkan ve yönetime oy vermeli… Aksi takdirde hiç birinin gerçek Trabzonsporlu olduklarını söylemek mümkün değildir. Sadece kendi ikballeri için Bordo-Mavili renklere gönül verdiği görüntüsü verenlerden de kulübün kurtulması için gerekli adımlar atılmalıdır. Radikal davranılmalıdır. Aksi takdirde yakın bir gelecekte Trabzonspor’un yerinde yeller esecektir.
Bugün ise acil eylem planı farklıdır. 1461 Trabzon takımının 2. Ligden de düşmemesi için yapılması gerekenler vardır. Bir kere mevcut teknik direktörle yola devam edilecekse, ona her türlü güç verilmeli, Trabzonspor kulübünün de tüm gövdesiyle yanında yer aldığını hissettirmesi şarttır. Futbol takımı büyük oranda gençlerden oluşmaktadır. Bu gençlerin, aileleriyle birlikte moral motivasyonlarının üst seviyeye çıkarılması için çaba harcanmalıdır. Yani sık sık birlikte yemekler düzenlenmeli, tiyatroya, sinemaya gidilmeli, oyuncular ve aileleri arasında tam bir kopmaz bağ oluşturulmalıdır.

BU SEZON BİTER SUAT ŞEN BAŞKANLIĞA GETİRİLİR

 Başta Trabzonspor’un başkanı olmak üzere, 1461 Trabzon’un maçlarına azami ilgi göstermeli, hakemler, TFF veya kurulları, sahada sahipsiz bir takım olmadığını bilmesi için gerekli sahiplenme duygusu her kesime aşılanmalıdır. Bu takımın zaten düşük ücret alan futbolcularının maaşları geciktirilmemeli, moral motivasyonları bu açıdan bozulmamalıdır. Çünkü bu futbolcular beyinleri otomatik olarak, “Trabzonspor futbolcuları için 10 milyonlarca Euro bulunurken, bize 5 bin lira, 10 bin lira nasıl verilmez?” sorusu ile gidip gelmektedir.
Takım kümede kalıp, bu badireyi atlattıktan sonra da Başkan Muharrem Usta ve ekibinin önünde bana göre tek seçenek vardır. Tabii ki Trabzonspor’u biraz düşünüyorlarsa… O da yönetimden istifa etmiş olan Suat Şen’e, “Gel bu takımın başkanı ol, yönetimini oluştur. Altyapı ile koordineli bir çalışma yürütmenizin fiziki koşullarını da yaratacağız. Bu anlamda tam bağımsız bir yönetim tarzıyla birlikte görev ve sorumluluklarınızı yerine getirin” denmelidir. Suat Şen de, kafasında oluşturacağı yeni ekibiyle birlikte, yapısal reformları da içine alan bir planlama ile pilot takım 1461 Trabzon’u her açıdan yeniden altın yumurtlayan tavuk haline getirme yolunda adımlar atabilmelidir.
Unutulmasın ki pilot takım 1461 Trabzon, eğer doğru yönetilirse, altyapıyla birlikte Trabzonspor’un gerçek anlamda kurtuluşunun en önemli adresidir. Önce bu tespitin yapılması şarttır. Bu yapılırsa çözüme giden yolun cennete giden taşları çok hızla örülür.
Umarım bu gerçek de görülür.