Yerel seçimler takvimi yaklaştıkça belediye başkan adaylığı düşünenler birer birer ortaya çıkmaya başladı. Genel seçimlere oranla seçmen, yerel seçimde partilerden çok; adayları değerlendirerek seçimini yapıyor.

Kısa bir zaman önce genel seçim sürecini yaşadık. Bu seçimle TBMM çoğunluk itibariyle yenilendi. Şehrimizin de vekilleri yenilendi. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Artık önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimlerin atmosferi milletvekili seçimine göre şehrimizde biraz daha farklı seyrediyor. Muhtarlar, belediye meclis üyeleri, büyükşehir meclis üyeleri ve belediye başkanları sahada oluyor.  Kendilerini, projelerini, fikirlerini ve düşüncelerini seçmenin beğenisine sunuyorlar. Ciddi bir araştırma kuruluşu tarafından 2 bin 314 kişi ile yüz yüze anket yapıldı. Ankette “Belediye seçimlerinde aday mı yoksa parti mi daha önemlidir?” diye soruldu. Ankete katılanların yüzde 70,5’i ezici bir çoğunlukla “aday” derken, “parti” diyenlerin oranı yüzde 29,5 çıktı. Aynı araştırmada seçmenlere 14 Mayıs seçimlerinde AK Parti'ye neden oy verdiklerini soruldu. Ankete katılanların yüzde 22,2’si “başarılı hizmetleri için” dedi. “Siyasi görüşüme en yakın parti olduğu için” diyenler yüzde 17,1’le ikinci sırada geldi. “AK Partili olduğum için” diyenler yüzde 13,8, “ekonomik sorunları çözeceğine inandığım için” yanıtını verenler yüzde 9,7, “liderinden dolayı diyenler” yüzde 8,5 çıktı. “Alternatif olmadığı için” diyenler yüzde 8,3, “ülke bekası için” diyenlerin oranı ise yüzde 6,6.  “Dini inancımdan dolayı” diyen yüzde 3,7 olurken “ittifak için” diyen ise yüzde 1,3 oranında.

Bu anket sonuçlarından da anlaşılacağı üzere vatandaş bilinçli oy kullanıyor. Genel seçimlerle yerel seçimleri birbirine karıştırmayarak iki seçim arasındaki farkı bilerek tercihini yapıyor. Bu tercihin sonucunu son yerel seçimlerde bariz olarak gördük. Bakıyorsunuz başkanın aldığı oy oranıyla meclisin aldığı oy oranları çok farklı. Başkan kazanıyor, parti mecliste çoğunluğu sağlayamıyor. Bu durum önümüzdeki yerel seçimlerde partilerin genel merkezlerinde dikkate alınacaktır.

Aslında medyanın, haberleşmenin ve iletişimin zirve yaptığı günümüzde vatandaşlar her şeyi görüyor. Değerlendirmesini de iyi yapıyor. Son yerel seçimlerde ilçe belediyeleri de verilen mesajı, adayları belirleyenler ve partilerin genel merkezleri çok iyi etüt etmeli. Geçmişteki iş ve işlemlerini teminat olarak görüp, güçlü bir ekip, istikralı sosyal yaşam, topluma açık, uyumlu, istişare merkezli çalışabilen, yeniliğe açık ve demokrasinin gereği düzenli hesap verebilir adaylarla yola çıkılmalı.

Eskiden belediyeler sadece kendi bölgesindeki belediyelerle yarışırdı. Artık belediyeler tüm dünya şehirleriyle yarışıyor. Ayrıca şehrimizin özellikle yaz sezonun da ki turizm potansiyeli ve çeşitliliğinden dolayı birçok ülke insanına hizmet verme zorunluluğu var. Yani belediyelerin yükü arttı ve hizmet verdiği kültür ve sosyal alan çeşitlendi. Tabi bir de göçmenler ve deprem bölgesinden gelen vatandaşları da dikkate alarak hizmet anlayışlarını güncellemeliler.

Son olarak bir belediyeci olarak tavsiyem odur ki; balın en kalitelisi çeşitli çiçeklerden toplanan balla elde edilir. Yerel idarecilerde en zor işlerini danışarak aşar, başarıyı istişareyle yakalayabilir. Dar çerçevede kotarılan işler, projeler yerine, STK’lar, kent konseyleri ve yerel dinamiklerle olgun mükemmel kararlar alınabilir üst düzey hizmetler verilebilir.