Eğitim-öğretimde çalışmalarıyla fark yaratan eğitimcileri her kişiden daha fazla önemsiyorum. Köşemden eğitim-öğretim konusunda mesayi harcayan mümtez kimliklere çok kez yer verdim. Bugün de özgün bir çalışmadan sizleri haberdar edeceğim. Biliyorum ki memleketin geleceği eğitimdeki özgün çalışmalara bağlı.
Trabzon Akçaabat İMKB Anadolu Lisesi öğretmeni Taner Arslan'ın danışmanlığında 'Yeşil Kuşaklar' isimli ilginç, ilginç olduğu kadar da iyi düşünülmüş bir enerji projesine imza atılmış.
Taner Hoca ve öğrencileri, Trabzon Yeşilova Mahallesi'nin enerji ihtiyacının tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak adına, önemli bir proje hazırlamışlar. Adı geçen projeyi hazırlayan hocamız ve öğrencileri Erzurum'da yapılan bölge yarışmasında birinci seçilmiş ama bununla yetinilmeyip şimdi ise Türkiye çapında birinci olmanın çabası içindeler.
Projenin içeriğine baktığımızda 'Rüzgar Türbini', 'Biyogaz Tesisi', 'Güneş Panelleri' ve 'Solucan Gübresi' gibi ana başlıkların entegrasyonuna dayanıyor. Kullanılacak ham maddeden elde edilecek enerjiye kadar birçok detay ayrıntılı şekilde hesaplanmış.
Üretilecek enerjiyle evlerin ihtiyaçlarını karşılamanın yanında maddi girdi sağlayacak 'Seracılık', 'Organize Pazar' gibi alanlardan elde edilecek gelir kalemleri sıralanmış.
En ilginç olanı solucan gübre tesislerinden organik gübre elde edileceğine dönük verilerdi. Bu gübrenın sağlayacağı verimle çiçek türleri ve sebzeler yetiştirilecek ve bu yolla kazanç sağlanacağına dönük tespitler yapılmış.
Projenin adının 'Yeşil Kuşaklar' olmasını ABD'nin 'Ilımlı İslam Projesi'yle kimse benzerlik ilgisiyle irtibatlandırmasın. Zaten alakası yok. Zira Taner Hoca'nın projesiyle yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek asılken, CİA projesiyle ise İslam'ın içindeki enerjiyi katakulliyle çalma söz kunusu.
Solucan gübresi elde ederken kullanılacak maddelere baktığımızda gayet makul veriler sıralanmış. Hayvansal atıklarla çay fabrikalarının atıklarının kullanılması öngörülmüş.
Biyogaz Tesisi'nde enerzinin ana maddesi olarak 350 hayvanın 1.4 tonluk günlük atığı kullanılarak 892,50 m3 biyogaz elde edilecek; bu gazdan da 2929 kW elektrik enerjisi kullanıma hazır hale gelecek.
Hem hayvanlardan gelir hem de enerjiden kazanç hasıl olacak.
Ben bir fenci olmadığım için projeden bu kadar bir çıkarım yapabildim. Proje bölge birincisi olduğuna göre benim aktarımlarımın fevkinde olsa gerek.
Okullar özellikle Trabzon dışında derece almış projelerinden beni haberdar ederlerse bu köşemden onları da tanıtmak isterim.
Kısaca gündemi kapatan 'evet' demenin 'hayır' demenin ötesinde de gerçekler var. Tebrikler Taner Hocamız, tebrikler öğrencilerimiz.