Hiç sönmeden yanıyor beynindeki ışığı, bilgi dağıtır bize kalemdendir kaşığı. Toplumun deterjanı, sevmiyor bulaşığı, o benim öğretmenim. Türk Bayrağı aşığı.
Şair arkadaşım böyle diyor. Benim için mi? İz bırakmış öğretmenler için mi? Hepsi için mi?... Öğretmenlik Tanrısal bir meslek. "Ben öğretmenden feyiz almadım" diyen hiçbir meslek erbabına rastlayamazsınız. Avukatı, doktoru, mühendisi, vekili, bakanı, bakmayanı, tüm meslekler, tüm çalışanlar mutlaka öğretmenlerinden aldıkları çağdaş bilgiler sayesinde o makama gelmişlerdir.
Onun için öğretmenliğe Tanrısal meslek diyoruz. Onun için "Gökten Tanrı inse öğretmenliği seçerdi" diyoruz. İmanuel Canti: "Herkesten her şey olur, ama , herkesten öğretmen olmaz" der. Öğretmenlik fedakarlık ister, öğretmenlik özveri ister. Öğretmenlik herşeyden önce sabır ister. Öğretmen ebeveyindir, öğretmen psikologdur. Öğrencinin tavırlarını, o andaki düşüncelerini sezebilmelidir. Kendi çocuğu ile öğrencisi arasında fark gözetenden öğretmen olmaz.
Yarın öğretmenler günü. Bence günlerin en güzeli. Bir yılın bir gününü öğretmenlere ayırmak yeterli mi? Öğretmensiz hangi günümüz var? Yılda bir gün öğretmenlere methiyeler dizmek, onları gökyüzüne çıkarmak, boş cüzdanlarına bir şey kazandırır mı?
Genç meslektaşlarım, yarın öğretmenler günü. Bir deneme yapın; sınıfa gülümseyerek girin. Günahı varsa benim başıma. Bir deneyiniz. Biliyorum... "Benim iyi niyetim istismar edilir" diyeceksiniz. Bu görüşünüze katılmıyorum. Gülümseyen insana çok şeyler öğretebilirsiniz. Kaşları çatık gençlere bir şey öğretemezsiniz. Bu doğanın yapısına aykırı: Sonra varsın öğrenciler gülümsesin. Hatta kahkaha atsın. Kahkaha atmak insanı bir olaydır. Kahkaha atan bir hayvana rastladınız mı?
Yarın 24 Kasım Öğretmenler Günü. Atamızın armağanı. Bence günlerin en güzeli. Sözlerimi bir öğretmen tanımı ile bitirmek istiyorum. Öğretmen “Usta elleriyle, tatlı dilleriyle, çağdaş bilgileriyle, vatan, millet ve bayrak sevgisini nakış nakış işleyenlere” denir.
Her şey gönlünüzce olsun, güzel gününüz kutlu olsun...