Son yıllarda Giresun Adası’nın bölge turizmine kazandırılabilmesi için Giresun Belediyesi ve Valiliği bir dizi çalışma yürütmektedirler. Bu çalışmalardan bir tanesi de Giresun Müzesi ve Belediyesi tarafından yürütülen ‘Giresun Adası’nda Zamanda Yolculuk’ projesidir.  Projenin yurt dışı ayağında ise İsveç’in Kalmar şehri müzesi bulunmaktadır. Kalmar Müzesi,1980’lerden itibaren, tarihî mekânları, turizm ve eğitim amaçlı olarak bir dizi etkinlikle toplumun faydasına sunmaktadır. Bu etkinliklerde temel amaç, müzeler ve müze çalışanlarının organizatörlüğünde,toplumların hayatlarında iz bırakmış tarihî mekânlarda zamanda yolculuk etkinlikleri düzenlemektir. Bu çalışmaların iki ayağı bulunmaktadır. Bunların ilki, öğrencilerle yapılan çalışmalardır. Öğrencilerle yapılan çalışmalarda etkinliğin yapıldığı bölgede önemli olan bir tarihî mekan seçilmekte ve o mekandaki tarihî bir olaya yönelik bir senaryo yazılmaktadır. Daha sonra senaryodaki roller ve tarihî kostümler öğrencilere dağıtılmaktadır. Akabinde öğrenciler tarihi kostümleriyle senaryosu yazılan olayı canlandırmaktadırlar. Bu etkinliğin bir diğer özelliği ise tarihi senaryo çerçevesince bugünün problemlerinin tartışılmasıdır. Yaparak ve yaşayarak tarihi olayı canlandıran öğrenciler, o senaryoda geçen bilgileri öğrenmenin yanında bir dizi tutum ve düşünme becerisini de geliştirmektedirler. Başka bir deyişle okullar ve müzeler, işbirliği yaparak öğrencilere okul dışı etkinlik olarak tarihi mekanlarda aktif öğrenme imkanı sunmaktadır.
“Zamanda Yolculuk” etkinliklerinin ikinci ayağı ise turistlere yönelik olanıdır. Bu süreçte müzeler, kendi bölgelerinde, turizm açısından önemli bir tarihi mekân seçmektedirler. Bu mekânda yaşanmış tarihî bir olay, senaryolaştırılmaktadır. Ardından etkinlik, kamuoyuna duyurulmakta ve turizm acenteleriyle yapılan bağlantılarla turistler etkinliğe dahil edilmektedir. 
Zamanda yolculuk etkinliklerinde dünyada haklı bir üne sahip olan İsveç’in Kalmar Müzesi, her yıl yüzlerce zamanda yolculuk etkinliğini, İsveç’te ve dünyanın diğer ülkelerinde organize edilmektedir. Her yıl yüzlerce turist kafilesi, bu etkinliklere katılmak için İsveç’e gitmektedir. Tarihî mekânların turizm için kullanımına güzel bir örnek olan bu tür etkinlikler, geçen yıl Giresun Adası’nda da yapılmıştır. Benim de akademik danışman olarak katıldığım bu projenin Türkiye ayağında yürütücü olarak, Giresun Belediyesi’nden Hakan Adanır ve Giresun Müzesi müdürü Hulusi Güleçyüz; İsveç ayağının başında ise yakın dostum olan Kalmar Müze müdürü bulunmaktaydı.
Proje çerçevesinde Haziran 2012’de Giresun Adası’nda “Zamanda Yolculuk” etkinliği yapılmıştır. Bu çerçevede yapılan etkinlikte, Herkül ve adamları Giresun Adası’nda altın postu ararken, Saka Türkleriyle karşılaşmaları canlandırılmış, ortaya ilginç görüntüler çıkmış ve bu proje görüntüleri ulusal basında da yer almıştır. Bu etkinliğin gelenekselleştirilmesi ve iyi organize edilmesi halinde, Giresun’a önemli turizm girdisi sağlaması mümkündür. Bu proje, müze ve belediyelerin işbirliği yapmasıyla, tarihi mekânların turizme nasıl kazandırılabileceklerine dair iyi bir örnektir. Bu tür etkinliklerin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki diğer müze ve belediyelere de örnek olması dileğiyle...