Trabzon denince akla bir çok özelliği bünyesinde barındıran şehir geliyor. Trabzon'un en önemli  özeliklerinden biri de eğitim şehiri olması. 
Tabi eğitim denince akla öncelikli üniversite geliyor. Trabzon'da  biri devlet üniversite biri de özel üniversite olmak üzere iki üniversite faaliyet gösteriyor. Bu iki üniversitede yaklaşık 70 bin öğrenci okuyor. Öyleki Türkiyenin kuruluş açısında 3. üniversitesi konumunda olan Karadeniz Teknik Üniversitesi yaklaşık 10 yıl önce bünyesinden 5 şehir de 5 üniversite çıkardı.
Bunun yanı sıra  2010 yılında eğitim öğretim faliyetlerine başlayan Doğu Karadeniz Bölgesi’nin tek özel üniversitesi olan Avrasya Üniversitesi ise 5 yıl içinde geldiği nokta takdire şayan. Avrasya Üniversitesi Trabzon'da özel üniversite olmaz, tutmaz algısını kırmış durumda.
Eğitimde öncü kentlerden biri olma iddasını her zaman sürdüren Trabzon'da artık yıllardır istenen ve de beklenen 2. devlet üniversitesinin zamanı gelmiştir. Siyasi iktidar da özelikle seçimlerde vaatleri arasında Trabzon'a 2. devlet üniversitesinin açılmasına yer vermişti.
2. devlet üniversitesinin daha sosyal ağırlıklı bir üniversite olması düşünülürken, bu konu ile ilgili olarak çeşitli öneriler de yapılıyor. Bu önerilerden biri de DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan'dan geldi. Gürdoğan, 2’nci devlet üniversitesinin “Yüksek Teknoloji ve İnovasyon Üniversitesi” olarak kurulmasını önerdi. Bakalım Gürdoğan'ın bu önerisi nasıl bir karşılık bulacak.
Tabi bir şehire devlet üniversitesi olsun özel üniversite olsun kurmak o kadar da kolay değil. Bunun çeşitli prosedürleri ve atılması gereken adımları var. Yani uzun sayılabilecek bir süreç, tabii ki bu sürecin hızlandırılması için görev şehrin siyasiyelerine düşüyor. Trabzon'un en önemli avantajı da bu anlamda hükümetde bir bakanının olmasııdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 2. devlet üniversitesi için çok istekli ve YÖK nezdinde gerekli girişimleri yapmış durumda.
Şehir, 2. devlet üniversite konsunda tam anlamı ile motive olmuş durumda. Bu motivenin yaşanacak sürpriz bir gelişme ile bozulmaması lazım. 2. devlet üniverstesi kurulması süreci hızlandırılmalı.
Öte yandan Trabzon'da özel üniversite sayısı da artmalıdır. Belirtiğim gibi Trabzon’da özel üniversite olmaz algısı kırılmıştır. Kurulacak yeni üniversiteleri ile Trabzon eğitimde cazibe merkezi olma özelliğini perçinler ve kendini çok yukarılara taşır.