Türk eğitim sisteminin paydaşların öğrenci, öğretmen, kurum yöneticisi, veli, sivil toplum kuruluşları ve öğretim elemanlarıdır. Bu paydaşların bir araya gelmesi, konular hakkında ortak akıl yürütmesi eğitimin daha sağlıklı yürütülmesini sağlayacaktır.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in, birçok Batı ülkesinde uygulanan ve kurum yöneticisi ile öğretmen üzerinde bir randevu sisteminin oluşturulması yönündeki açıklamasının ardından çalışmalara başlayan MEB Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü, öğretmen-veli görüşmeleri için yeni bir dijital uygulama geliştirdi. Yazılım uzmanlarınca geliştirilen ve kullanıma açılan "Okul Randevu Sistemi" ile veliler, okulda eğitim alan çocuklarının durumunu görüşmek istedikleri öğretmenle görüşme zamanını ayarlayabilecektir.
Öğretmenlerin boş zaman dilimlerine göre veliler randevu alabilecektir. Veli randevu sistemi ile okul yöneticileri, öncelikle veli görüşmeleri için öğretmenlerin zaman açısından uygunluğunu belirleyecek. Veliler, okulun internet sitesi üzerinden e-devlet kullanıcı bilgileriyle sisteme giriş yapacak. Sistemde, öğretmenlerin müsaitlik tablosundan boş olan zaman dilimleri için randevu talebinde bulunabilecektir. Randevu alınacak haftadan önceki cuma günü öğle saatine kadar sistem açık tutulacaktır. Aynı gün öğleden sonra ise okul yönetimleri öğretmenlere randevu saatlerini bildirecektir. Veli, sistem üzerinden giriş yaptıktan sonra randevu talep edebildiği gibi aktif ve eski randevularını görebilecek ve günü gelmemiş randevusunu iptal edebilecektir.
Eğitim adına yapılan tüm çalışmalar ve uygulamalar değerlidir. Özellikle son zamanlarda veli - okul ilişkilerinde yaşanan keşmekeşi ve istenmeyen hadiseleri önleyecek bir tedbir olarak düşünülen sistem bütün paydaşların katkısıyla sürdürülebilir. Veli randevu sistemi, eğitimde paydaşların bir araya gelmesine olanak sağlayacağından dolayı var olan veya oluşabilecek sorunların çözümüne katkı sağlayacaktır.
Milli Eğitim Bakanlığı velilerin okul müdürü ve öğretmen randevularını dijital ortama taşıyan okul randevu sistemi, özellikle okul yöneticilerimizin görevlerini ve öğretmenlerimizin eğitim öğretim çalışmalarını aksatmayacak şekilde uygulanmadır. Randevular kesinlikle yönetici ve öğretmenlerimizin inisiyatifinde belirlenmelidir. Aksi halde sistemin, veli keyfiyetine ve özellikle öğretmenlerimiz açısından yeni bir mobing ve dayatma aracı olmasına neden olunabilecektir. Liyakatsiz yöneticileri de düşününce oluşabilecek tüm sorunlar eğitimin temel taşı olan öğretmenlere mal edilecektir.
Veli - öğretmen buluşmaları öncesinde eğitimdeki şiddet konusu da tekrar ele alınmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı oluşabilecek herhangi fiili durumlarla ilgili eğitimde şiddet başlıklı kanuni düzenlenmeleri bir an önce planlayıp kanunlaştırmalıdır. Sağlıkta uygulana Beyaz Kod uygulaması gibi MAVİ KOD uygulamasına geçilmelidir. Yoksa “vuranın yanına kar kalır” mantığı ile son dönemlerde bozulan toplumun psikolojisinin farklı farklı yansımalarını yaşamak zorunda kalırız.
Milli Eğitim Bakanlığı, Okul Randevu Sistemi ile birlikte başlayan veli - öğretmen görüşmeleri sürecinde başta öğretmenlerimizin mağduriyet yaşamayacağı, haliyle eğitimin aksamayacağı biçimde tüm tedbirleri almak zorundadır.