Bölgenin en önemli gündemlerinden biri fındık... Fındık, dünya çapında öneme sahip bir ürün ve hâliyle dikkatler fındığın en çok, en fazla ve en kaliteli üretildiği bölgemizde... Doğal olarak bu gündem, basının da gündemi oluyor.
Geçtiğimiz süreç içerisinde fındığa dair önemli ayrıntıları gazetemiz aracılığıyla okurlarımıza aktarmaya çalıştık. Ancak aktardıklarımızın bir kısmının bazı kesimlerde farklı algılara yol açıp hakkımızda “niyet okumaya” gidildiğini öğrenince bu konuda kalem oynatmamız gerektiğini anladık.
Öncelikle bu farklı algı ve niyet okumaya varan yaklaşım biçimini bir kişiye mal etmiyoruz. Evet, bir kişiden ve onun temsil ettiği bir kurumdan bunu duyduk ve anladık ancak yazdıklarımızın bu tür noktalara çekilebileceğini bu sayede fark ettik. Bu algıyı bize aktaran kişinin ismini açıklamayıp burada onun nezdinde bu tür yaklaşıma sahip olanlara yanıt vermek istiyoruz.
***
Öncelikle fındıkla ilgili neleri yazdık? Şahsımızın imzası bulunan Sonnokta gazetesi manşetlerini aktarmak istiyoruz.
Taban fiyat 18 TL olmalı! 24.07.2019
MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt fındık taban fiyatıyla ilgili açıklama yaparak fiyatın hemen açıklanması ve taban fiyatın 18 TL olması gerektiğini söyledi.
Fındığa ihracatçı fiyatı 25.07.2019
Üreticinin fiyatı yükseltme talebinin yanında bu kez ihracatçı da aynı talepte bulundu. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, fındık fiyatının TMO tarafından 18 TL olarak açıklanmasını ve her ay kilogram başına 25 kuruş fiyat artırımı yapılması gerektiğini söyledi.
Fındıkta baronlar devrede 04.09.2019
Devletin fındık fiyatını arttırmasından rahatsız olan fındık devlerinin, fiyatı düşürmek için piyasadan çekilmeyi deneyeceği ileri sürülüyor... Erdoğan’ın talimatıyla TMO’nun devreye girmesiyle fındığın 17 lira seviyesine çekilmesi fındık alım şirketlerini rahatsız etti. Türkiye’nin fındıkta dünya lideri olmasına rağmen Türkiye'deki fındığın yüzde 75'ini tek başına alarak tekel konumundaki firma ile ikinci büyük firmanın fiyatı aşağıya çekmek için piyasadan çekilme yöntemini deneyecekleri iddia edildi.
Bizden neyi kaçırıyorlar? 05.09.2019
Fındık alım yerlerini ziyaret eden 2 STK başkanı, TMO’nun Akçaabat’taki alım yerinde garip bir tavırla karşılaştı... Alım ölçütlerini, üreticinin derdini dinlemek üzere TMO’nun Beşikdüzü ve Akçaabat alım yerlerini gezen Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlevan ve Trabzon Fındık Üreticileri Derneği Başkanı İsmail Albayrak’a TMO ambar yetkilisi tarafından provokatif bir müdahalede bulunuldu.
Fındığa kesinti üstüne kesinti 07.09.2019
Lisanslı deposu olmayan TMO, faturayı üreticiye kesiyor... Erdoğan tarafından bizzat açıklanan TMO fındık alım fiyatında Trabzon ve Giresun’da lisanslı depo bulunmadığı için yüzde 2’si stopaj ve yüzde 2’si SGK kesintisi olmak üzere yüzde 4 oranında kesinti yapıldığı ortaya çıktı. Üreticilerin farkında olmadığı bu kesintiyle birlikte 16,50 lira olarak açıklanan levant Trabzon fındığının fiyatı 15,84’e düşüyor. 17 liralık Giresun kalite fındığı ise 16,32 lira oluyor.
***
Bunları neden yazdık? Öncelikle bizi “üreticinin yanında olmamakla” ve “fındık gündemini takip etmemekle” suçlayan kesimlere gerçeği göstermek için. Ardından fındıktaki bu gündemleri bir kez daha hatırlatmak için. Söylediğimiz gibi bunlar sadece şahsımızın imzasının bulunduğu haberler. Bunların dışında birçok haberle birlikte Sonnokta, fındık üreticisinin sesi olmuştur.
Bu haberlerin tamamı ihtimaldir ki farklı farklı kesimlerde rahatsızlık yaratmıştır. Ancak son iki haberin TMO ile ilişkili olması, bazı kesimlerde “TMO’nun piyasaya girmesi sizde rahatsızlık yaratmış” gibi bir algıya neden olmuş. Buna sebep olarak da hükûmetin TMO’daki başarısının (!) gölgelenmek istendiği görüşü yatıyormuş!
Mesele üreticiyi korumaksa geçtiğimiz yıl fındığın fiyatı hasattan neden aylar sonra açıklandı, bu yılki gibi erken açıklanamaz mıydı? Mesele üreticiyi korumaksa fındık devi olmamıza rağmen kendi ürünümüzde yabancıların tekel konuma gelmesine göz yummak bir nevi hakkımızı peşkeş çekmek değil midir? Mesele üreticiyi korumaksa neden fındığın fiyatı dolar bazında ele alınıp belirlenmedi? Mesele üreticiyi korumaksa TMO’nun lisanslı deposunun olmamasının günahı üreticinin cebinden çıkıyor?
Bu sorular ve sorunlar böylece çoğaltılabilir.
Birileri üreticiyi korumak istiyor ancak biz üreticinin karşısında yayımlar yapıyoruz öyle mi?
Hiç sanmıyorum ama yine kararı bu yazıyı okuyacak üretici verecektir!
Son olarak Toprak Mahsulleri Ofisine bir tavsiyem var, alım yerlerini denetlemekten feragat etmeyin ve memurlarınızı insanî ilişkilere ve iletişime dair eğitimden geçirin! Bunu da not düşelim.
Saygılarımla...