Bir toplumun ortak bilinçaltının somutlaşmasını, gün yüzüne çıkışını atasözlerinden çıkarabilirsiniz. Türklerin toplum olarak vakalara nasıl baktığını, hangi tavırları sergilediğini ve yaşam tarzını buradaki izleri takip ederek kavramak mümkündür. Ne yazık ki toplum olarak en kötü alışkanlıklarımızdan birinden söz etmek istiyorum. Bu alışkanlığımızı da atasözü üzerinden gösterelim: Kervan yolda düzülür.
Bakın biz önce işe başlarız sonra o işin eksiklerini sonradan tamamlamaya çalışırız. Planla, programla hareket etmek fıtratımızda yoktur. Böyle giderse de olacak gibi de görünmüyor. Bunu yerel ölçeğe çekip bir soruna indirgersek Trabzon’un trafik konusu da böyle...
Plan yok, program yok, ortak akıl yok, inceleme yok! Bir kavşak mı sıkıştı, yap projeyi gitsin! Hattâ 4 şeritli yol yap, devamı bir şeride mi bağlanıyormuş, sorun değil! Hattâ projeyi şirketin kendisi yapsın, üst düzey maliyetten devletin kaynaklarını çeksin, bu da mühim değil!
Önce Akyazı’ya stat, sonra Akyazı’ya tünel, sonra Yıldızlı’ya rant dolu devasa kavşak, sonra Akçaabat’ın sahilini yok edecek sahil yolu! İki şeritli Kanuni Bulvarı, sonra üç şeride çıkar, milyonları kamulaştırmaya harca, yol bitmesin; bir işe yaramasın ve hattâ Boztepe’yi mahvetsin. Yetmez, şehri bir bıçak gibi kessin!
Şimdi Çömlekçi’ye tünel, Değirmendere’ye tünel; Erzurum yolunu sahile aktarmak için iki kavşak...
Peki, ne zaman bitecek bunlar?
Trabzon trafiği SOS veriyor, farkında mısınız?
Geçtiğimiz ay KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaşım Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Vefa Akpınar’la söyleşi gerçekleştirdik. “Bize bir şey danışılmıyor.” dedi. Düşünün, kentin üniversitesinin konunun uzman ismi bunu söylüyor. Çözümleri bir bir söylüyor ama en başına şunu ekliyor: “Ama her şeyden önce plan olması gerekiyor. Bir de çarkları birlikte çalıştırmamız gerekiyor.”
Önceki gün manşetimizde yer alan haberimizde Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen ile İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muzaffer Aydın, Değirmendere ve Çömlekçi tünelleriyle ilgili şu mesajı verdi: “Önce ulaşım ana planı.”
Ercan Şen “Bu tür düzenlemeler bir bütün içerisinde, ulaşım ana planı dâhilinde yapılmalıdır.” derken Muzaffer Aydın “Lokal değil, bütüncül planlar olmalı.” diyor.
İşte size ortak akıl, faydalanana!
Saygılarımla...