Seragölü, Trabzon’un önemli dinlenme alanlarından birisi... İyi değerlendirildiği takdirde Trabzon turizmine önemli katkılar sağlayacak bir mekan. Son günlerde yerel basında göldeki kirlilik gündemde. Gerçekten de gölde önemli bir kirlilik söz konusu...
Günümüzde sadece ülkeler değil, şehirler de birbirleriyle rekabet etmekte ve hem gelirlerini nasıl arttırabilecekleri konusunda hem de turizm, eğitim ve sağlık alanlarında projeler üretmektedirler. Bu çerçevede, bazı iller şansızken, bazıları ise şanslı.. Trabzon bu çerçevede, bu potansiyeli iyi kullandığı takdirde şanslı iller arasında olacağı muhakkak...
Turizm açısından ülkemizin marka şehirleri arasına girme iddiasında olan Trabzon, coğrafyanın kendisine sunduğu bu imkanları ne kadar kullanabiliyor? Ne kadar koruyabiliyor? Bu soruya olumlu bir cevap vermek mümkün değil. Bunun en güzel örneklerinden birisi, Sera Gölü’nün bugünkü hali.
Peki, Sera Gölü neden bu halde ve göl için neler yapılmalıdır? Gölün bu halde olmasının değişik nedenleri var. Bunların bir kısmını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
İnsanımızın gerekli çevre bilincine sahip olmaması,
Çevre eğitiminin sadece bilgi düzeyinde bir öğrenme eylemi olarak görülmesi ve içselleştirilememesi,
Gölün çevresindeki yerleşim yerlerindeki alt yapı yetersizliği,
Gölün turizm açısından öneminin yeterince anlaşılamamış olması,
Sera Gölü için yapılması gerekenlere gelince: Gölün Trabzon’da turizm önceliği olan yerler arasına alınması gerekmektedir. Buna ilaveten, gölün ve çevresinin temizlenmesi, özellikle kışın da hizmet verebilecek mekanların kaliteden ödün verilmeden inşa edilmesi öncelikli yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Gölün etrafının güzelleştirilmesi ve tanıtımı noktasında DOKA destekli projeler geliştirilebilir. Bunun dışında, bölgedeki ilk ve ortaöğretim kurumlarında çevre bilinci uygulamalı olarak geliştirilmeli ve çevreyi korumaya yönelik projeler üretilmelidir.