Yomra’da Kadın Girişimciliğini Destekleme Derneği (YOKADER) çevresinde bir araya gelen kadınlar, bırakın Trabzon’u, Doğu Karadeniz’in ilk kadın kooperatifini, "Sınırlı Sorumlu Yomra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni 12.01.2015 tarihinde resmen kurdular.
Kamu ve Yerel Yönetimlerle işbirliği içinde Bölgemizin ve Yomra’nın değerlerini koruyup, gün ışığına çıkarırken kadınlara gelir getirici faaliyetler yapacaklar.
"Sınırlı Sorumlu Yomra Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"nin kurulmasında İnci Emirzeoğlu’nun katkısı, Nursel Bayrak’ın destekleyici tutumu, yedi kadının birbirinin kanadına tutunma, bunu bir kooperatif kurarak gerçekleştirme arzusu kuşkusuz Trabzon ve Ülke için de çok önemlidir.
Bir başarı hikayesi yazmak için yola çıkan bu kadınlar, böyle gelmiş böyle “gitmez” demek için yola çıktılar, yolları açık olsun.
How (nasıl?)
Mikado, refah ve barışa ulaştırdığı ülkesini kendinden sonra da güven içinde,  sürdürülebilir bir yapıya ulaştırmak ister. Hükümdar olarak bütün üst düzey yöneticilerini toplar ve onlara bir gösteri sunmaya başlar.
Eline aldığı ilk çöpü çıt diye kırar, ikinciyi de üçüncüyü de.. Sonra eline on çöpü birden alır, kırmaya çalışır.
I ıh..
Kendisini dikkatle izleyen yöneticilerine şu öğüdü verir:
“Birlik olursanız sizi kimse yıkamaz.”
Mikado’nun öğüdü yerelde de lazım.
Erzurum’da  TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu “Güçlerimizi birleştirmeliyiz” diye sesleniyor. Yalnız Erzurumlulara değil elbet; tüm Türkiye’ye.
Neden?
İşletmelerin rekabetçi yapıya kavuşması için elbette.
Kurumsallık, yenilik, yenilikçilik (ARGE – İnovasyon) için..
Kooperatifçilik tü kaka olunca; çöplerin tek tek kırılmasının karşısına bugün önerilen Küme iş modeli ile ahilik geleneğinde var olan birlikte iş yapma becerisi de görmezden gelinmiştir.
Birleşmiş Milletler, halen dünya genelinde 3 milyara yakın insanın geçiminde kooperatiflerin katkı sağladığını tahmin ediyor. Kanada ve Norveç’te 3 kişiden biri, ABD’de ise 4 kişiden biri kooperatif ortağı. Amerika’da kooperatif yapıları inanılmaz büyüklüklere ulaşmış durumda. Cirosu milyar doların üzerinde 30’un üzerinde kooperatif var. Çin’de ise 180 milyon kişi kooperatif üyesi. Kanada’da buğday ve tahıl üretiminin yüzde 75’i kooperatifler eliyle yapılıyor... Dünyada inanılmaz başarı hikayesi yazmış kooperatifler var. Milyonlarca insanın kooperatiflerde bir arada olduğu, başarı örneği oluşturdukları unutulmamalıdır.

Sektörel dağılım



Kooperatifler, bireylerin tek başlarına yetersiz olan sermayelerini birleştirerek yatırıma yöneltir ve üretimde artış sağlar. Böylece bireysel tasarruflar uygun kooperatif modelleriyle ekonomiye kazandırılır.
Bizim fırsatları görmekten ziyade, sürekli yeni kurumlar kurma gibi dayanılmaz bir hafifliğimiz var.
Yomralı kadınlar yerel kalkınmada yeni bir modele de öncülük edebilirler.
Birin, onun, yüzün sıfırdan iyi olduğuna hiç kuşku yok. Burada sorun sayısal büyüklüklerden çok, ortak sorunlar çerçevesinde aynı yöne bakmalarıdır.
Trabzon’da yeni iş modellerinden kümelenme kadar kooperatifçiliğin de gündemde hak ettiği yerde olması önemli.
Yomralı kadınların yolları açık olsun.