Vakti zamanda, çölde bir hurma ağacının altında tesbih çeken bir dervişin hemen yanına inen turna kuşu, yorulmuş hâlde dinlenirken tesbih çeken derviş bastonu ile turna kuşuna vuruyor ve ayağını kırıyor, acı içerisinde oradan uçup hazreti Süleyman'ın yanına giden kuş, dervişi şikayet ediyor, kuşların ve bütün hayvanların dilinden anlayan hazreti Süleyman dervişi huzura çağırıyor, mahkeme kuruluyor. 

Dervişe neden yorgun senin yanına konan kuşun ayağını kırdın, sana ne yaptı bu kuş diye soruluyor.

Derviş ise, sultanım, tesbih çekiyordum, zikrimi bozdu diye bu hareketi yaptım der. 

Hazreti Süleyman kuşa dönerek, söyle bakayım turna, bu dervişe ne ceza vereyim, kolunu mu keseyim, kırayım mı yoksa başka ne istiyorsun der.

Kuş çaresiz acı içerisinde kıvranıyor ve ibretlik sözü söylüyor.

Bu dervişin kavuğunu ve elindeki tesbihini alın, ömrünün sonuna kadar bu iki şeyden uzak tutun yeter, benim ayağım kırıldı, buna aldanıp da başka kuşların ayakları kırılmasın yeter der.

Evet.

Bu kıssadan hisse, aslında insanın var olduğu her yerde geçerlidir, bunun yeri ve mekanı da yoktur. Tarihin her aşamasında, bizim insan olduğumuzun farkına varmamıza vesile olan birçok hatırlatmalar ile karşı karşıya kalıyoruz, öyle veya böyle yaşam sürdüğümüz bu dünyada karşılaşabileceğimiz birçok olay ile muhatap oluyoruz.

Sonucunda farklı bir sonuç çıksa dahi, amaca ulaşmak için hak ihlali dahilinde mahkemelere müracaat ederiz.

Tüm bu gelişmelerle istek dahilinde olmazsa mahkemeniz, başka yöntemlere itilirsiniz ister istemez istem dışı oluşabilecek durumlarda ise huzuru, yani nihai adaleti isteğinize dahil edersiniz.

Tartışması sürüp giden sonuca ulaşamamış her mahkemenin, karşılığını o anda verecek bir hazreti Süleyman mantığı bugün bulunmasa dahi, bu düşünce ve ruhun daim olması her vicdan sahibinin ortak değeri olması gerekiyor.

Bu duygu ve düşüncelerle her yeni günün bir gün öncesinden daha iyi olması temennisiyle mutlu ve sağlıklı yıllar diliyorum.