Böyle bir felaket dünya üzerinde ne duyuldu ne de görüldü.
Tarih 6 şubat pazartesiyi, saatler 04:17’yi gösterirken Kahmanmaraş Pazarcık ilçesi merkezli ilk deprem ile sarsıldı tüm Türkiye, tam 9 saat sonra ise  ilk depremin şoku atılmaya çalışılırken bu kez de Elbistan ilçesi yine büyük bir deprem ile sarsıldı.
11 ili ve yaklaşık 14 milyon insanımızı etkileyen asrın felaketi olarak adlandırılan depremler meydana geldiği şehirleri yerle bir etti, binlerce vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Asrın felaketi ile sarsılmış büyük bir yara almıştı Türkiye.
Çok geçmeden devlet tüm imkanları ile birlikte deprem bölgesine çalışmalara başladı.
Bakmayın siz provokatörlerin söylediklerine, onların işi gücü devlet yardımlarını provoke etmek.
Deprem bölgesinde ilk günlerden itibaren hemen hemen tüm bakanları ile bulunan Hükümete tepki oklarını yönlendirmek için uğraştılar.
Ama depremden etkilenen vatandaşlarımız bu provokatörlerin oyununa gelmedi.
Devletine sahip çıktı.
Tüm imkanlar depremzedeler için seferber edildi.
Türkiye’nin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine kadar deprem bölgesi dışında kalan tüm illerden tırlar dolusu yardımlar adeta yağdı  deprem bölgesine, Türkiye depremzedelerine sahip çıktı.
Deprem bölgesine gidip dönenler ile konuştuğumuz da önemli ifadelerinin başında yaşanan korkunç felaketin boyutlarını ortaya koyarken, başka bir ülkede böyle büyük bir felaket olsa idi altından kalkamazdı sözünün altını kalın bir çizgi ile çiziyorlar.
Dedik ya tüm Türkiye, şehirler deprem felaketinden etkilenenler için seferber oldu.
Ama bu şehirlerin için de deprem bölgesinde bulunan bazı iller ile manevi bağı olan şehirler yardım için daha bir coşkulu idi. Bu şehirlerden biri Trabzon. Çünkü asrın felaketinin merkezi konumunda bulunan Kahramanmaraş ile kardeş şehir. Trabzon her anlamda, asrın felaketi ile yıkılan kardeşine el uzattı.
Günümüzde Trabzon ile Kahramanmaraş’ın kardeş şehirliği en çok her ki ilde bulunan caddeler vurguluyor.
Trabzon’un en önemli caddesinin İsmi Kahramanmaraş Caddesi iken Kahramanmaraş’ın en büyük caddesinin isimi ise (asrın felaketi ile yerle bir oldu) Trabzon Caddesi.
Trabzon Valiliği, tüm ilçe belediyeleri, resmi kurum ve kuruluşları, STK’ları çocuğundan gencine yaşlısına kadar başta kardeş şehir Kahramanmaraş olmak üzere deprem bölgesine yardım ellini uzattı.
Yüzlerce yardım tırı deprem bölgesine gitti.
Gitmeye devam ediyor.
Vali İsmail Ustaoğlu’nun koordinatörlüğünde yardımlar düzenli bir şekilde gönderildi.
Trabzon Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’un en büyük ilçesi konumunda bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ilçe belediye başkanları deprem bölgesinde son bir ayın büyük bir bölümünü orada geçirdiler.
Tek düşünceleri deprem yaralarının bir an önce sarmak için tabir yerinde ise gecelerini gündüze katılar. 
Peki Trabzon ile Kahramanmaraş’ın kardeş şehir olması nasıl olmuş?
Merak edeler için Maraş Gündem haber sitesinde bu konu ile ilgili yer alan yazıyı paylaşmak istiyorum: “Kahramanmaraş’a Vali olarak atanan ve 4 yıl boyunca (1966-1970) üstün insanlığı ve devlet adamlığı yaparak Maraşlıların gönlünde taht kuran, sevilen, sayılan sayın Necmettin Karaduman tayini nedeniyle Maraşlılara veda edeceği sırada Kahramanmaraş Belediye Meclisi toplanarak sevdikleri bu kişiyi onurlandırmak amacıyla, Kıbrıs Meydanı’ndan başlayan 3,5 km boyundaki Hükümet Caddesi’nin adını Necmettin Karaduman Caddesi olarak değiştirme kararı aldıklarını kendisine iletirler.
Fakat Necmettin Karaduman böyle bir şey olamayacağını, kendisinin devlet yetkilisi olması nedeniyle bunu kabul edemeyeceğini ve kararı gözden geçirmelerini belirtir.
Bunun üzerine Kahramanmaraş Belediye Meclisi Necmettin Karaduman beyin Trabzonlu olması ve Trabzon’da da yıllarca önceden beri bir Maraş Caddesi bulunmasını göz önüne alarak, kararlarını, “Trabzon Caddesi” olarak değiştirirler.
Sonuç olarak bugün itibariyle Trabzon’daki Maraş Caddesi’nin yaşı 130 (12 Şubat 1920), Kahramanmaraş’taki Trabzon Caddesi’nin yaşı 53’tür (1970).”