Kamu çalışanlarının aldığı maaş ve ücretleriyle hayatlarını sürdürmektedir. Devleti temsil eden çalışanların refah seviyesi belli dönemlerde değişkenlikler gösterir. Sürdürülen ekonomik programlarda kazanılan paradan ziyade alım gücü her zaman öne çıkmıştır.
TÜRK-İŞ Nisan 2023 açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırının 33.015 TL olduğunu, açlık sınırının 10.135 TL olduğunu ilan etti. Yıllar ve aylar geçtikçe ülkemizde geçim sıkıntısı artmaktadır.
Kamu çalışanlarının satın alma güçleri enflasyon nedeniyle sürekli aşınmaktadır. Yapılması gereken zorunlu harcamaları karşılamakta yetersiz kalan gelirleri artırırken zorunlu harcamaların artışı yavaşlamalı ya da durdurulmalıdır.
Herkesin harcama sepeti aynı olmadığından yaşanan enflasyon da herkes için farklı olmaktadır. Kamu çalışanının etkisini en fazla hissettiği enflasyon göstergesi gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliştir. Bir buçuk yıldan fazla süredir gıda enflasyonu yüksek seyretmektedir. Bu durum kamu çalışanlarının ücret ve maaşlara yapılan zamlara rağmen büyümeden pay almak bir yana alım gücünü düşürmektedir. Buna bağlı olarak vatandaşlar için sadece hayvansal ürünler değil mutfakta tüketilen gıda fiyatları da son bir yılda iki katına kadar artmış durumdadır. Üstelik dünyada gıda fiyatları BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre bir yıldır aralıksız her ay düşerek % 20 azalmış olmasına rağmen…
Dört Kişilik Ailenin Açlık ve Yoksulluk Sınırı Nisan 2022’de 17.340,81 TL, Aralık 2022’de 26.483,94 TL, Mart 2023’de 31.241,47 TL iken Nisan 2023’de 33.014,66 TL olmuştur. Kısacası evdeki herkes çalışırsa açlık sınırının üstünde yaşayabiliriz. Açlık sınırının ise 10.135,50 TL’ye çıktığını düşününce asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlarımızın açlıktan kurtulamayacaklarını görmekteyiz.
Kamu çalışanları açısından enflasyonun önlenmesi ve giderek düşürülmesi önem taşımakla beraber asıl olan gelirlerin daha fazla artması ve insana yakışır harcamayı karşılayacak seviyede olmasıdır. Günümüzde temel sorun geçim sıkıntısıdır. Gıda alışverişlerinde bile kilogramdan, grama ve tane ile alışverişe göre hayatını idame ettirmek durumunda kalmış olan vatandaş, temel tüketimlerinden daha fazla kısamaz hale gelmiştir.
Yeni göreve başlayan kamu çalışanlarının ortalama 12.515 TL aldığı günümüzde bırak refah içinde yaşamayı nerdeyse nefes bile alınamamaktadır. Kamu çalışanına yıllarca sadece TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranınca zam yapılmış olmasının bu sonucun oluşmasonda büyük etkisi olmuştur. Ülkemiz yıllardır belli oranlarda büyüme gerçekleşmesine rağmen kamu çalışanına büyümeden hiçbir pay verilmemiştir. Kamu çalışanına yetkili sendikanın attığı imzalarla refah payı verilmemesi zamanla ekonomik sıkıntıyı derinden hissetmesini sağlamıştır.
Ülkemizde tüm kesimlerde yaşanan geçim sıkıntısının aşılması enflasyonun azalması ve alım gücünün artması ile sağlanabilir. Kamu çalışanına da acilen SEYHANEN ZAM ve REFAH PAYI verilmelidir. Devleti temsil eden kamu çalışanının artık refah seviyesi belli rakamların üzerine çıkarılmalıdır.
Tüm çalışanların 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun.