Kamil ANAHAR (KALE ARKASI ZABITLARI) BİR ATATÜRK HİKAYESİ

19 Mayıs ruhu ile Kurtuluş Savaşı hareketini ve Milli mücadele direnişini Samsun'dan başlatan Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, karargahını Ankara'ya çok yakın bir yere kurmuşlardı. Ulu önder'in emir erleri arasında bulunan Trabzonlu Mustafa Buzlu(dedem) da vardı. İşte bu hikâyeyi onun ağzından dinlemişti. " Paşa bizi Ankara'ya ara sıra yollar. Nevale aldırırdı. Bir gün nevaleleri arkadaşlarımızla alıp Ankara'dan yola çıktık. Suyu buz gibi akan derenin kenarında dinlenirken, orada hep birlikte nevalelerden bir ikisini bitirdik. Karargâha geldikten sonra Paşa'nın istediklerini teslim etmiştik ama eksikti. Gözünden bir şey kaçmamıştı Mustafa Kemal'in. Tabii karargahdan sahaya sürüldük. Artık savaşın içindeydim. Kütahya'da bir top mermisiyle yaralanmıştım. Uzun bir süre beni yaşlı bir kadın tedavi etti. Atatürk, ilerleyen bir zaman sonra yaralı askerleri ziyaret etmek için benim tedavi edildiğimi hastaneye de geldi. Koğuş ziyareti sırasında, "Adaş senin hakkın 1 değil 2 şeker diyerek bana gülümsedi. Ben ne demek istediğini anlamıştım.."

VARŞOVA VE ÖNGÜR AİLESİ

Trabzonspor Bayanlar Komisyonu Başkanı Eşay Öngür’ün eşi ve Trabzonspor kurucu üyelerinden Ruhan Öngür, bundan tam 36 yıl önce Varşova’da hayatını kaybetmişti. Acılarını bir kez daha hatırlattığımız için Öngür ailesinden özür dileyerek satırlarıma son verirken bir küçük hatırlatma yapmak istedim. Ne de olsa gezmeye gitmemişlerdi ve o zaman milli takım kadrosunda kaç Trabzonsporlu vardı?

TÜRK FUTBOLUNA FAZLASIN ŞENOL HOCAM

Ehliyet gibi antrenör diplomasının dağıtıldığı Türkiye’de ne yazık ki, sürekli trafik kazaları oluyor ! Birileri duvara çarpıp tekrar geriye dönüyor. Büyük usta Cemil Meriç ne diyor ? “ Ulu çınarlar fırtınalı diyarlarda yetişir” Şenol Güneş de, azgın dalgaların olduğu Karadeniz’in en ücra köşesinde yer alan Trabzon’da yetişti. Damdan düşen bir Şenol Güneş olmadı. O hep ülkesi için yılmadan çalıştı. Ne birilerinin şemsiyesinin altına sığındı ne de işini başkasına yaptırdı. Tırnaklarını kazıyarak zirve yaptı. Trabzon’un bağrında açan bir “GÜNEŞ” oldu.

KAZIM KOLOTOĞLU


Akçaabat Sebatspor’un efsane başkanı Kazım Kolotoğlu, Trabzon ve Türk futboluna damgasını vuran bir kişi. Şu sözünü hiç unutmam “Türkiye’de yöneticilik yapmak eşeklik, hele Sebatspor’da yapmak ise eşekoğlueşekliktir..” Kazım abinin sözü senettir. İdmanocağı, Erdoğdu ve Yolspor’dan yeni sivrilen oyunculardan takımını kurardı. Çok yakını olduğum için de o dönemin teknik direktörü (İdmanocağı) Turgut Özdemir’i arar” Oğlum Turgut bana iki oyuncu göndereceksin” diye söyler. O iş orda bitmiştir. Ocak’tan iki oyuncu artık Sebatspor’undur. Hiç para konusulmaz ve sözleşme yapılmaz. Kazım Kolotoğlu, o futbolcunun hem değerini hem de kulüp payını zamanında öderdi. Bu bir güven meselesiydi. Böyle yöneticiler nerede artık ? Kazım abi bu aralar bazı sağlık sorunları yaşıyor. Büyük ustaya geçmis olsun diliyorum..