Ülkemizde 2017 yılından önce yapılmış binalar; şehir, kat büyüklüğü, metrekare gibi herhangi bir şarta bakılmadan imar barışı kapsamı içerisinde olacak.
Bu kanunla 50 yılın kangren olmuş sorunlar kökten çözülecek.
Bazıları da imar almış ama binasını imara uygun yapmamış. Ya da dubleks tabir edilen binalar, ilaveler var, uygunsuzluklar var. Bunlar bağımsızlaştırılabilecek.
Bazı yapıların mülkiyet sorunu olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Hem arsa kendinin değil, yapı kullanım izni yok, bütün bu konular sorun oluşturuyor. Vatandaş su alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor. İmar barışıyla bütün bu sorunlar asgariye indirilecek.
İmar Barışı 20-25 milyon konutun tamamını kapsayacak. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösterecek. Başlangıç tarihi 31 Aralık 2017 olacak. İmar çalışması gündeme gelir gelmez kaçak inşaat yapanlar barıştan yararlanamayacak.
İmarsız, kaçak yapılara normal bir tapu değil bir kayıt belgesi verileceği açıklandı. Bu bilgiler ışığında Çevre Şehircilik Bakanlığı bütün bunların tespitini yapacak. Ve bundan sonra da bu yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacaksa, veya kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak. Veya tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Böylece vatandaş elindeki malıyla rezil olmayacak.
Örneğin vatandaş 1982'de bir bina yapmış. Şimdi bu binanıyı tanıyorum demek olmaz. Elektriği resmen almak istiyorsa alacak. Bir engel olmayacak. Lakin ben buraya kat atacağım dediğinde ya da yıkıp yeniden yapacağım dediğinde devlet o zaman bir dakika diyecek. Vatandaş yapı kayıt belgesiyle belediyeye gidecek. Oranın emsali neyse onu belediyeden alacak. Yeniden yapmaya müsaitse yeniden yapacak. Kuralsız değil sağlanan imkanlar.
Yapı Kayıt Belgesi sembolik bir ücret karşılığında verilecek.
Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Bir yapı kayıt belgesi alabilmek için emlak değeri, bilinen değeri üzerinden yüzde 3 bir para alınacak. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da onlara da yine aynı yüzde 3 bir para alınacak. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Ve kaçak göçek olmaktan da kurtulacak, rahatlayacak.
Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvurulacak. Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar paylaşılacak. Başvuru tarihi bu yılın sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir yıl daha uzatabilecek. İmar Barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılabilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.