Çaykara Trabzon’dan 80 km uzakta, 2 dağın arasında, tarihi çok eskiye  dayanan bir ilçe. Zor coğrafi yapıya sahip olduğundan, yıllar yılı devamlı göç vermektedir.

Bu zor coğrafya nedeniyle, insanların kahir ekserisi eğitim almaları için ebeveynleri  tarafından o yörede yönlendirilmektedirler. Büyük ölçüde yüksek düzeyde eğitimli insanları vardır.

İlçenin sarp dik yamaçlı insanları, herkesin bildiği gibi çalışkan zeki ve ataktırlar. Bunun göstergesi; Türkiye de aklınıza gelen hemen hemen  her meslek alanında en üst düzeyde bu zor coğrafya insanları.

Çaykara insanının, sağcısı, solcusu liberali diğer ilçelere hatta illere göre, dinlerine, bayrağına milletine son derece bağlı, hatta Türkiye genelinde yapılan istatistiklerden bilmeliyiz en önde gelmektedirler.

Yörenin insanları, ilçeden ayrıldığının sürecini takiben, gittiği her yerde, birçok ilklere imza atmayı başarmıştır. Bu özelliklerinden dolayı dir ki, her zaman kendilerinden bahsedilmektedir.

Bakınız yörenin insanı, siyasette ve ülkenin geleceğinin diğer bürokratik arenalarında, hatta ülke yönetiminde oynadıkları rolleri herkesçe bilinmektedir.

Çaykara insanı, sporda, politikada, sanayide, sağlıkta, eğitimde ve ekonomide ülkenin her köşe basında yukarıda belirttiğim gibi, her yerde en önde kendilerini göstermektedirler.

İstisnalar kaideyi bozmaz. Türkiye'nin hangi il veya ilçesinde %80’e varan ülke adına elit insanlar göre bilirsiniz. Bu Allah’ın lütfü değil de nedir? İki dağın arasından merkezden uzak bir ilçe insanı, neredeyse, her anlamda Türkiye'nin gelecek adına kaderini tayin etmektedirler.

Ben bir Çaykaralı olarak, zor coğrafya insanlarıyla gurur duyuyorum. Dünya durdukça Allah (c.c) var etsin.