Avrupa’da takımların kurtuluş reçetesinin ilk sırasında altyapı var. Altyapıya verilen önem ve değer her geçen gün artmakta. Bunun son örnekleri Almanya’da, Dortmund, İspanya’da Barcelona’nın başarılarının altında yatan sebeplerin biri de altyapıdan alınan verim diyebiliriz.
Son dönemde Avrupa’da alt yapılarda yetişen oyuncuların fiziksel ve teknik yeteneklerinin geliştirilmesi yanında, mental olarak kendilerini geliştirmeleri ve üst kademeye psikolojik olarak hazırlanmaları için psikolojik birimler oluşturulmaktadır. Hatta Psikologlar kulüplerin %34'ünde çalışma ve antrenman programlarının hazırlanmasına, %39'unda oyuncu seçimine, %38'inde ise antrenörlerin eğitimine doğrudan katkıda bulunuyor.
Bunu birkaç örnekle somutlaştırmak gerekirse: Arsenal altyapısı oyuncularının fiziksel ve teknik olarak yetişmesini yeterli bulmuyor. Oyuncuların ligde karşılaşacakları baskıyı kaldırabilecek psikolojik gelişimi sağlamaya çalışıyor.
Standard Liege altyapısı Futbolda Zihin Merkezli Öğrenme programıyla oyuncuların psikolojik gelişimini hedefliyor.
Avrupa’da kullanılan bu sistem(birim) Türkiye’de nasıl ?
Türkiye'de altyapılarda pek çok eksikliğin yanı sıra psikolog eksiklik de dikkat çekicidir. Özellikle spor psikologlarının sayısının artması ve bu alanın kulüp altyapılarında daha fazla yer almaları sporcuların sağlıklı zihinsel ve bedensel gelişimleri açısından önem taşımaktadır. Ülkemizde özellikle futbol alanındaki bilimsel gelişimler takip edilmesine rağmen sporcuların psikolojik açıdan yaşayabileceği sorunların aşılmasında ve sağlıklı bir ortamda maçlara hazırlanmalarında etkili olabilecek bir alan görmezden gelinmektedir. Sahaya baktığımızda bu karşılaştırmayı daha net olarak görebiliriz.Örneğin; Türk futbolunda forvet oyuncularının sadece yüzde 3,9'u altyapıdan geliyor.İspanya ve Almanya liglerinde yer alan çoğu takımda bu oran yüzde 40'ın üstünde.
Avrupa’da hatırı sayılır bir bütçe altyapılara ayrılırken, Türkiye’de bu bütçe neredeyse yok denecek kadar az. Avrupa futbolu gelecek adına ümidini bu yapıya bağlarken, Türk takımlarının bu yönde attığı adımların yetersiz oluşu gözlerden kaçmıyor.
Durumu Trabzonspor’a indirgersek:
Trabzonspor altyapısında ileride yıldız potansiyeline sahip oyuncuların bu desteği görmesini arzu ediyoruz. Çalışan psikologların oyuncuların sadece sorunlu olduğu dönemlerde değil her dönem oyuncuların yanında yer alıp, onlara gerekli desteği verip,antrenörlerlede iyi bir iletişim kurması gerekmektedir.
Dileğimiz, Türk Takımlarının hepsinde bu birimlerin kurulup, sağlıklı bir şekilde işlemesi. Altyapıdan, A takıma çıkacak oyuncuların psikolojik ve mental olarak hazırlanması.Zor günler geçiren Türk futbolunun yeni yıldız adaylarına ihtiyacı var.