"Merak insanları nasıl etkiler?" sorusundan hareketle Ahmet Ceran fevkalade bir yazı yazıp bana göndermiş. Öğretmeni Soner Hoca bahsetmişti de "hani olabilir" cinsinden "bir görelim" demiştim.

Gördüm, beğendim. Köşemde sizinle paylaşıyorum sevgili okurlar...

***

Merhaba ben Ahmet CERAN. Faruk Başaran Bilim ve Sanat Merkezinde genel yetenek öğrencisiyim. Çeşitli konularda yazı yazmaya öğretmenimin verdiği ödev üzerine başladım ve şimdiden 4-5 tane yazabildim. Bana konu verildiği sürece, Allah’ın da izniyle böyle güzel yazılar yazabiliyorum. Teşekkürler…

SORGULANAN BİLGİLER
İnsan düşünen bir varlıktır. İnsanoğlu doğduğu andan itibaren merak etmeye başlar. “İnsan aklında keşfettiğimiz ilk ve en basit duygu meraktır.” demiş Edmund Burke. Sizce de böyle değil mi?

Bir bilgiye ulaşabilmek için merak etmek ve düşünmek lazımdır. Zaten insanoğlu bilinmeyenleri merak ederek bu çağa geldi. Sonuçta öğrenmenin, merak etmenin yaşı ve zamanı yoktur. İnsanlar her yaşta yeni bilgiler edinebilir. Ben merak etmeyi ve öğrenmeyi severim. Aslında her insan yeni bilgiler öğrenmeyi sever. Mesela bir çocuk merakından dolayı etrafı karıştırıp bulduğu eşyalara dokunarak, onları ağzına alarak dünyasını keşfetmeye ve öğrenmeye çalışır. Zaten öğrenmek için meraklı olursak araştırmacı oluruz. Bana göre William Arthur Ward, “Merak, öğrenme mumunun fitilidir.” diyerek merak etmenin önemini anlatmıştır.

Çoğu zaman merak insana faydalı olurken, bazen de insanın başını belaya sokabilir ya da ona sorun olabilir. Olayları, bilgileri “Ne? Nerede? Ne zaman? Neden? Nasıl? Kim?” (5N 1K) soruları ile sorgulamak güzel şeydir. Bir bilgiyi detaylı bir şekilde öğrenebilmemizi sağlar. Ama “O, ona ne demiş?” , “Bu, bunu niye yapmış?” gibi dedikodulara meraklı olmak insanın kişiliğini olumsuz etkiler. Hatta kişiye zarar bile verebilir. Ne de olsa “Merak kediyi öldürür.” demiş filozof Francis Bacon.

Bilime, bilgiye ve bilinmeyenlere meraklı olmak güzeldir. Çünkü merak, insanın en büyük öğrenme aracıdır.