Fatih Sultan Mehmet'in, Haliç'in iç kısımlarında kuracağı tersanede gemiler yapabileceğini Bizans düşünemez mi? Haliç'in Boğaz girişini kapatan bir beyin, bu olasılığı akıl edemez mi?.. Bu soruların yanıtı, NTV Tarih dergisinin Mayıs 2009 tarihli sayısında Derya Tulga'nın sunduğu belgeyle aydınlatılmıştır. Bu belge, ünlü gezgin Bertrandon de la Brocquiere'in 1455'de tamamladığı Voyage d'Outremer (Denizaşırı Seyahat) adlı eserinde yer alan bir minyatürdür. Fetihten iki yıl sonra yapılan resimde, İstanbul surlarının Haliç'te sona erdiği yerde, karşı kıyıya kadar suyun içinde uzanan bir set görülür. Bizans, II. Mehmet'in Kağıthane'de gemi yapabileceğini düşündüğünden, Boğaz girişinde olduğu gibi Haliç'i içeriden de kapatmıştır. Yine aynı resimde, karadan yürütülen gemilerin Galata kıyılarından Haliç'e indirildiği görülür!..
II. Mehmet'in Rumelihisarı'nın yapımında bizzat çalıştığı, tarihi eserle ilgili pek çok kaynakta yazılıdır. İyi ama neden? Koskoca padişahın canı, İstanbul'un kuşatıldığı günlerde duvar mı örnek istemiş? Fatih, kuşatma stratejisini düşüneceği haritalar yerine eline neden mala alsın ki!?. Bu soruların yanıtı da bir "masal"da gizlidir: Eski İstanbullular, Rumelihisarı'nın şeklinin Fatih'in imzası olduğunu bilirler. Bu bilgi, 1856 yılında İstanbul'a gelen ve beyaz balina Moby Dick'in öyküsünü yazabilmek için dört yıl gemilerde yaşayan Herman Melville'in seyahat yazılarında da vardır. Fatih'in, taş taş üstüne koymasının nedeni, imzanın bizzat sahibinin elinden çıkmış olması gerekliliğidir.
Piri Reis'in haritasında da, farklı büyüklüklerde on tane yelkenli gemi resmi vardır. Nazım Hikmet, Piri Reis'in haritası için yazdığı şiirin son dizelerinde, o gemileri bırakın karadan yürütmeyi, okuyun bakalım nerelere çıkarıyor: Yelkenlilerle gidiliyor kosmosa Piri Reis'in hartasında yüzen yürek kadar yelkenlilerle. Koca şairin şiiri 29 Aralık 1960 tarihlidir. O yıllarda, Amerika ve Rusya uzayın fethi için yarışmaktadır. Amaç, Ay'a gitmek, oraya bayrak dikmektir. Nazım Hikmet, Gelibolu'da iki yıl kitap okuyan, kendinden önceki haritaları karşılaştırarak en kusursuz dünya haritasını yapmayı hayal eden ve başaran Piri Reis'in çizdiği yelkenli gemilerle uzaya gidilebileceğini söylüyor. 2008 yılının Temmuz ayında, Orlando'da bulunan Kennedy Uzay Üssü'nün müzesini gezerken, Apollo 12'nin arması karşısında gözyaşlarımı tutamadım. Nazım Hikmet'in ölümünden yıllar sonra Ay'a inen ikinci roket olan Apollo 12'nin arması, dünyayı geride bırakmış, uzaya doğru yol alan bir yelkenli gemidir!..