Şuanda piyasada petrol fiyatları 21-25 dolar arasında oynadığını görüyoruz. Diğer taraftan dünya buğday rekoltesinin azlığı da dikkat çekmektedir. Bunda elbette asrın felaketi olan virüs salgınından sakınmak isteyenlerin endişeleri yüzünden gerek tarlalarına gidemeyen çiftçiler, gerekse ekim için adam bulmakta zorlanan tarla sahiplerinin ve sair zorluklar yüzünden buğday rekoltesinin düşeceği tahmin edilmektedir.
Bu yüzden daha şimdiden buğday fiyatlarının yükseldiği hatta bazı ekonomistlerin “Bir ton buğday fiyatı bir ton petrol fiyatını geçecek” şeklinde yorum yapmalarına sebep olmaktadır. Bu gerçekler ortada iken Tarım Bakanlığı’nın bunları dikkate almasını öneririm. Bilinen diğer bir konu da tarla ekimlerinin gerek tohum gerek se işletme fiyatlarının yüksekliğine bir de bu virüs engeli yüzünden ekim ve hasatta adam ve işçi bulma sıkıntıları da olacak. Eğer çiftçilerimiz özellikle küçük ölçekli tarla sahipleri hükümet tarafından özel olarak maddi yönden desteklenmez ise gelecekte ülkemizde Buğday ve diğer tahıl çeşitleri konusunda rekolte sıkıntısı olacağı şüphesiz.
Zaten mevcut rekoltenin yetmemesi sebebi ile dışarıdan ithal edilen tahıl miktarı gelecek yıl daha da artabilir. Bu da buğday fiyatlarını iç piyasada yükseltirse ekmek ve unlu mamuller bundan da etkilenecektir. İşte Tarım Bakanlığımız bu konuda gerekli tedbirleri acilen şimdiden alarak en azından ülke içi tahıl rekoltesinin düşmesini engellemelidir. Hatta yükseltilmesine gayret etmelidir. Tabii bu konuda buğday ithalatından büyük kârlar yakalayan ithalatçılar bu teşebbüsü engelleyip vurgunlarını sürdürmek isteyebilir. Zaten gerek alış verişte gerekse ticari sektörde vurgun yiyen vatandaşın mutlaka gözetilmesi ve çiftçiler ile tarla sahiplerinin desteklenmesi gerekir.
YA ESNAF BORÇLARI
Dedik ya asrımızın virüs sendromu yüzünden esnafımızın alış veriş rekoltesi nerede ise sıfıra yaklaştı. Yani halk tabiri ile “işler kesat.” Bu arada güya esnafın banka ve kredi kart borçlarının artı vergi borçları da dahil üç ay ertelendiği ilan ediliyor. Ediliyor da bankacılar durur mu, faizleri hemen bindiriyor. E madem faizi bindireceklerdi de erteleme aldatmacasının ne önemi var? Değil mi yani?
Ha o zaman yapılması gereken ve halka ve esnafa bir iyilik yaptık demeye getiriyorlarsa ertelenen vergi ve banka borçları, artı kredi kart borçlarının faize toslatılmaması gerekir. Yani bu seferlik üç ay için almasalar ölürler mi? Vatandaş zaten ne alıyor ne de satıyor? Ülkeye bir ateş düşmüş ise bu ateşi birlikte fedakârlık gösterip söndürmemiz gerekmez mi? Yine “vur abalıya” tabiri ile vatandaşa ve esnafa yüklenmesin bizim bankacı amcalar, hiç olmazsa bu günlerde.