TÜİK’in yayınladığı 2011 yılı istatistiklerine göre, 2.5 milyon KOBİ’miz var. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99.9’u KOBİ. Türk ekonomisini KOBİ’ler sırtlamış durumda.
KOBİ’lerin yüzde 41’i ticaret, yüzde 15’i ulaştırma kesiminde.
Yüzde 13’ü imalat ile uğraşıyor.
Son yıllarda ülkede ekonomik büyüklükte yeni bir yatırım yapılmadı.
En son büyük yatırım 2002 yılında İzmit’te yapılan Ford yatırımıdır.
O tarihten bu yana hükümet KOBİ’leri teşvik ediyor. Bankalar kredi verecek büyük işletme bulamadıklarından KOBİ’lere zorla kredi veriyor.
KOBİ’ler ile ilgili rakamlar önemlidir. İyi değerlendirilmelidir. 2 milyon 587 bin KOBİ’nin 2 milyon 522 bini 1-19 çalışanı olan işletmeler. 20-99 çalışanı olan KOBİ sayısı 57 bin.
Ekonomideki toplam cironun yüzde 63’ü KOBİ’lerin cirosu. Yaratılan katma değerin yüzde 58.3’ünü KOBİ’ler yaratıyor.
Şaşırtıcı olan KOBİ’lerin ihracattaki paylarının yüzde 62.8 olması. 1-9 çalışanı olan KOBİ’lerin toplam ihracatın yüzde 20.6’sını gerçekleştiriyor. KOBİ’ler ihracatın yüzde 43.9’unu Avrupa ülkelerine yapıyor..
İhracat bilgileri kadar şaşırtıcı bir başka bilgi alanı KOBİ’lerin Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili bilgiler. TÜİK belirlemesine göre KOBİ’ler ülkedeki toplam Ar-Ge personelinin yüzde 25.3’ünü istihdam ediyor. Toplam Ar-Ge harcamalarının yüzde 16.2’sini gerçekleştiriyor.
Gerçekçi olmak gerekir. 1-9 çalışanı olan, hatta 10-49 çalışanı olan bir KOBİ, bırakınız Ar-Ge personeli istihdamını, profesyonel yönetici veya teknik müdür istihdam etme imkanını bile bulamaz.
Teknolojiyi izlemeye, teknolojiye ve ürün geliştirmeye, yenilikçilik faaliyetlerine para ayıramaz. Bu büyüklükteki işletmelerin ürünleri ile Türk ekonomisi dış pazarlarda talebi olan ürünleri üreterek ihraç edemez. Türk ekonomisi, bulgur, un ihraç ederek, değirmen makinesi, pulluk ihraç ederek, ithal girdileri allayıp pullayıp ihraç etmeye çalışarak büyüme sorununu, istihdam sorununu, döviz sorununu çözemez.
Sorunun gündeme gelemeyen bir başka yanı var. KOBİ’leri hükümet ve bankalar teşvik ederek piyasaya salıyor.
Ama birbirine benzer işi yapan, yaptığını satamayan KOBİ’ler, şimdilerde ciddi sıkıntı içine girmiş durumda.
DÜNYA gazetesi KOBİ’lerin her zaman yanında olmuş, KOBİ hareketini desteklemiştir. DÜNYA yazarlarından Rüştü Bozkurt Anadolu’nun her köşesindeki KOBİ’leri izleyen, KOBİ işletmecilerine yardımcı olmaya çalışan biridir.
Rüştü Bozkurt bile son yazılarında, iyi değerlemeler yapılmadan kurulan KOBİ’lerin sıkıntı içinde olduğunu anlatmaya çalışıyor.
KOBİ’lerin sayılarına bakarak değerleme yapmak yetmez.
Sorunlarını iyi belirlemek zorundayız.