Trabzon’un en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Kemeraltı; tarihi özelliği, mekansal kimliği ve bulunduğu konumuyla bu şehir için her zaman tarihi bir marka olmuştur..
Ucuz alışverişin adresi olarak şehir insanının vazgeçilmezi olmuştur. Dükkan fiyatları hep tavan yapmıştır.
Bir zamanlar film yapımcılarının gözdesi de olmuştur. 1967 yılında çekilen başrollerini hemşehrimiz Tanju Gürsü, Kartal Tibet ve Sevdağ Ferdağ’ın oynadığı ‘Elveda Trabzon’ adlı polisiye film, Trabzon Limanı’na Trabzon adlı yolcu gemisinin yaklaşması ile başlamış, Taşbaşı’nda, Kemeraltı’nda ve Zağnos Mahallesi’nde son bulmuştu..
Bugün kabul edin veya etmeyin AVM’lerle bu şehre gelen ucuzluk sayesinde Kemeraltı’na olan ilgi düşmüş, dükkanını kapatan birçok esnaf il dışına kaçmış, başka işlere yönelmiş, dal değiştirmiş ve boş dükkanların sayısı hızla artmış. Hal böyle olunca Kemeraltı zor durumlara düşmüş, dükkan fiyatları bu sefer de tavan yerine taban yapmıştır.
***
Şimdi Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, meclis üyesi bir mimara çizdirdiği Kemeraltı Projesi’ni geçtiğimiz günlerde TTSO’ya getirip sunmuş.
Öncelikle Başkan Genç’e Kemeraltı’na el attığı ve ilgi gösterdiği için teşekkür etmek gerekir. Ama ilk sunum yaptığı yer yanlıştır.
Çünkü Kemeraltı’nda TTSO’nun değil, TESOB’un üyeleri ağırlıktadır.
Esnaf belediyeye çağırılarak bu sunum gerçekleşebilir, herkes itirazını da bu sayede yapabilir. Çünkü binaların %80’ni özel mülk, %20’si Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne aittir.
Bunlardan bazıları Çarşı Camii, Taşhan, Alacahan ve Bedesten Çarşısı’dır. Ancak Anıtlar Kurulu’nun izni olmadan burada bir çivi çakmak mümkün değildir. Bu açıdan rölevesi çizilmeyen, tasdik edilmeyen, gerekli izinler alınmadan hazırlanan bu proje yarın askıda kalır.
Bu projeyi kim gerçekleştirecek. Orada zor durumda olan esnaf buraya para harcayamaz, belediye bütçesinden yapılamaz. Peki TOKİ sahiplenmiş mi o henüz belli değil.
Atatürk Alanı’nda bulunan eski tarihi binalar, TOKİ eski başkanı Erdoğan Bayraktar döneminde eski belediye başkanı Volkan Canalioğlu’nun rolevesini çizdirerek yaptığı sunumun ardından başlamış, çok kısa zamanda restore edilmişti. Yine belediye imkanlarıyla Hamamızade İhsan Bey Kültür Merkezi yeniden projelendirip ihale edilmiş, önündeki eski SSK dişpanseri istimlak edilip yıkılarak o tarihi mekana sahip çıkılmış, hava alması sağlanmıştı..
Bu önemlidir..
Yol haritasıdır..
Ancak boğazın altında tüp geçit, İstanbul’da 3. havalimanı ve 3. köprüyü yapan merkezi hükümet, 5 yıldır eski belediye binasının restorasyon işini bir türlü bitiremiyor? İki belediye binasının üst üste oturmasını seyrediyor.
Ne yazık ki adeta ölü doğmasına vesile olunan Ortahisar Belediyesi’nin halen sınırları ve görev alanları dahi belli değildir. Vatandaş, Büyükşehir ile Ortahisar’ın yetkilerini ve sınırlarını bilmemektedir.
Hal böyle olunca da top bir oraya bir buraya gitmektedir.
Bakın Akçaabat’a veya Maçka’ya girip çıkarken levhalarla görürsünüz ancak Ortahisar Belediyesi’nin levhaları dahi yok!
Neden?
Şunu açıkça belirtmek gerekirse Ortahisar Belediyesi demek Ahmet Metin Genç demek. Çünkü bütün yük onun omuzlarında..
Tek başına yükü kaldırmaya sorunların üzerinden gelmeye çalışıyor. Sadece Başkan Genç’in koşmasıyla, çalışmasıyla ne kadar gidecek bu işler? Ancak desteğimiz kendisi iledir bu böyle biline..
Ahmet Metin Genç Ortahisar Belediyesi için büyük kazançtır.
Ama belediye işi takım işidir!..
Sanırım takımını revize edecektir.
Etmek zorunda da..
Her yere yetişmesi zor!..