CHP Hayrat İlçe Başkanı Ali Nuhoğlu, birkaç gün önce Hayrat’ta göç sorununa dikkat çekti.
Nuhoğlu rakamlarla göç sorununu ortaya koydu.
2000’li yıllarda 20 bin nüfusu olan Hayrat’ın 2017 yılında yaklaşık 7 bin civarına düşmesini dikkat çekti CHP’li İlçe Başkanı Nuhoğlu.
Ardından akrabası olan Hayrat Belediye Başkanı Mehmet Nuhoğlu’nu da eleştirdi.
Hemen ardından Belediye Başkanı Nuhoğlu eleştirilere cevap vererek göç sorununu itiraf ederek bu sorunun hem Karadeniz’in hem de şehrimizdeki kırsal ilçelerin bir sorunu olduğunu söyledi. Ayrıca Nuhoğlu, göç sorunuyla tek başına değil de hükümetle birlikte çalışarak göçü önleyebileceklerini sözlerine ekledi.
Belediye Başkanı Nuhoğlu’nun açık yüreklilikle hem ülkemizin hem de şehrimizin en önemli sorunlarından biri olan göç sorununu itiraf ettiği için kendisine teşekkür ediyorum.
Belki en önemli sorun trafik sorunu ama göç sorununu da kimse inkar edemez.
Rakamlara baktığımızda gerçekten de ortada vahim bir durum var.
Son 17 yılda Hayrat’ta nüfusun 13 bin aşağıya düşmesi son derece düşündürücüdür.
Aslında sadece Hayrat göç vermiyor, şehrin doğusundaki diğer ilçelerde göç veriyor.
Dernekpazarı, Çaykara ve belki de daha birçok ilçemiz göç sorunuyla karşı karşıya.
Özellikle iş arayan gençlerimiz, kendilerine iş bulabilmek umuduyla büyükşehirlere gidiyorlar.
İşinden memnun olanlarda çok sevdikleri memleketine bir daha dönmeyi düşünmüyorlar.
İyi ama bizim şehrimiz de neden göç veriliyor.
Hani hep gençleri eleştirip duruyoruz. ‘İş beğenmiyorlar’ diye. Evet çok haklı ve yerinde bir tespit.
Ama bir tek bu bakış açısının arkasına da sığınmamak gerek.
Şehrimizin tüm idarecileri, istihdamı artıracak projeleri hayata geçirmeli.
Eğer bizler sadece mağazalar açıp ‘İstihdama katkı sunuyoruz’ düşüncesiyle hareket edersek çok büyük bir yanılgı içerisine oluruz. Birkaç mağazanın açılmasıyla birlikte istihdama çok büyük katkılar sunamayız.
Ayrıca turizm sezonlarında otellere yerleştirdiğimiz gençlerle istihdama katkı yapılıyor diye övünmemek gerek. Çünkü turizm merkezlerimiz ve otellerimiz kış aylarında ne yazık ki sinek avladıkları için o işe yerleştirilen gençler tekrar işten çıkarılmak zorunda kalıyorlar.
Ve 3-4 ay işsiz kalıyorlar. Yeni bir iş bulabilene ne ala. Ama iş bulamayanlar ya sokaklarda dolaşıyor ya da kahvehane köşelerinde vakit öldürüyorlar.
İnsanlar özellikle de gençler geçici değil de kalıcı iş arıyorlar.
Mesela fabrikalar açılabilir şehrimizde ve ilçelerimizde.
Şehrimizin tüm idarecileri Trabzonlu işadamlarımızı şehrimize ve göç veren ilçelerimize yatırım yapmaya teşvik edebilirler.
Burada da İstanbul’da Bursa’da veya başka büyükşehirlerde olan değerli işadamlarımıza bir sitemim olacak.
Hani sürekli büyükşehirlerde yatırımlar yapıyorsunuz ya lütfen çok sevdiğinizi iddia ettiğiniz Trabzon’da da biraz yatırım yapın. Yapacağınız yatırımlarla istihdama katkı sunun. İş arayan hemşehrilerinizin de hayır duasını da almış olursunuz.
İl dışındaki bazı işadamlarımız ne yazık ki kendi şehirlerine yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Kimisi küstürüldüğü için yapmıyor ama her ne olursa olsun bunu kimse için değil Trabzon için yapmak zorundasınız.
İstihdamı artırmak göçü önlemek istiyorsak şehrimize mega yatırımlar yapmamız şart. İşadamlarımız teşvik edilmeli, yatırımcının önü kesilmemeli.
Bir de bizim şehrimiz için çok önemli olan Mobilya Kent Projemiz vardı. Bu projede yaklaşık 2000 kişinin istihdam edilmesi ön görülüyor. Bu projede Arsin’de arsa sorunu çözülmüştü.
Projenin hayata geçirilmesi için ilk kazmanın vurulması bekleniyor. Umarız aradan uzun yıllar geçmez. Demem o ki ilçelerimizde göçü önlemek için bize bu tür projeler lazım.