Hayatta bazı durumlar vardır ki biz insanlar nereye gidersek gidelim o olgunun, o olayın durumuna göre kendi hayatımızı planlamakta mecburuz.
Karadeniz’de de çay ve fındık ürünleri mevcut olduğundan bu bölgelerde bizlerde hasat zamanına göre tatilimizi, işimizi, düğünümüzü bütün planlarımızı yaparız.
Gel gör ki bu planlar yapılırken birazda alınacak paranın hesabı yapılmaktadır. Ancak bu dönem bunun hesabı karıştı gibi. Neresinden tutarsak tutalım sanki elimizde kalıyor.
Bölge insanı fındığa göre düğününü yapar, arabasını alır, varsa borcunu öder, bir sonraki yılın yiyecek erzakını alır benzeri planlarını yapar. Ama nerde?
Çünkü; fındık yevmiyesine giden 600- 700 TL istiyor. Düşünüyorum ancak çözemediğim nokta bir fındık yevmiyesine giden bir kişi günde kaç kilo fındık toplar? Bu toplanan fındık acaba fındık sahibini karını koruyor mu?
İnsanların hem gurbetten gelip, hem işlerini yapmaları hem de bir nebze almaya düşündükleri bu maddi desteği fındıkla giderebilecek mi? Gurbetten gelenlerin yol parasını çıkaracak mı bu sene bu fındık ne dersiniz? Yoksa pirince giderken eldeki bulgurdan mı olacaklar.
Fındık ağacının bir özelliği vardır eğer etrafında fazla yabani ağaçlar varsa fındık ağacı da yabani ağaçlara benzer yabanileşir. Bende diyorum ki bizim insanlarımız da fındık ağacına benzemesin. Enflasyonun hızla arttığı dönemde fındığı verilen fiyat devede kulak kalmadı mı?
Herhalde yabanileşen fındıklar gibi biz Karadeniz insanı fındığa da birbirimize de yabanileşeceğiz…