Bir sistemde, parametrelerden birinde gerçekleşecek küçük değişikliler büyük ve öngörülemez sonuçlara sebep olabilmesi durumuna Kelebek Etkisi denir.
En meşhur tabirle, Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir.
Wilhelm Röntgen 1895’te radyoaktivite olarak bilinen deneylerde ufak değişikliklerle X-ışınlarını keşfederek, günümüz tıbbi görüntüleme tekniklerinden biri olan Röntgenin temellerini atmıştır.
Bunları gerçekleştirirken radyasyon maruziyeti nedeniyle parmaklarını kaybetmiş ancak, bu sayede bütün Dünya’da yaygın kullanıma sahip tıbbi görüntüleme tekniği gelişmiştir.
Bunun sonucu olarak insanlara daha doğru teşhis konulabilmekte, daha doğru tedavi uygulanmakta ve hastalıklarla baş edilebilmektedir.
Bilim alanında gerçekleştirilen çok küçük bir keşif, geliştirilip iyileştirilerek çok büyük faydalar elde edilmesi mümkün hale gelebilmekte. Birkaç yıl önce A.B.D. Texas eyaletinde bulunan Rice Üniversitesi’nde, elektromanyetik radyasyon kullanılarak, grafit/kömürden yaklaşık bir dakika gibi bir sürede yüksek saflıkta Grafen elde edilebilen teknik geliştirildiği bildirilmiştir.
Kömür gibi çok ucuz bir madenden Grafen gibi çok değerli bir ürün, bu bilimsel gelişme sayesinde kolay ve düşük maliyetlerle üretilebilmektedir. Bu yöntemin en güzel tarafıysa sadece grafit değil neredeyse tüm karbon barındıran malzemelerin
Grafene dönüştürülebilmesidir.
Atık plastikler, mutfak atıkları, diğer organik atıklar. Bu alandaki en heyean verici gelişme ise, yine aynı üniversitede gerçekleştirilen beton deneyleri. Mevcutta kullanılan beton içerisine % 0,1 oranında katılan Grafen, betonun dayanımını %35 artırdığı görülmüş. Diğer deyişle, aynı dayanıma sahip beton çok küçük miktarlarda Grafen eklenerek yaklaşık %35 daha ince olabilmektedir.
Bu sayede, binalarda daha az beton kullanmış, taş ocaklarından daha az çimento hammaddesi çıkarılmış, doğaya daha az zarar verilmiş ve doğal kaynakların ömrü uzatılmış olmaktadır.
Tam bir kelebek etkisi.
Bilim insanlarının çok küçük ölçekli Ar-Ge çalışmaları neticesinde elde ettikleri keşifler, inovatif fikirlerle toplumlarda çok büyük ilerlemeler sağlayabilmektedir.
Bilime yaptıkları katkılardan dolayı tüm gerçek bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum.