Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında norm kadro uygulamasına 10 Ağustos 1999 tarihinde başlanmıştır. Bu yönetmelik yönetici norm kadro sayısını, öğrenci sayısı ve bulunduğu şehrin nüfusuna göre ayarlarken öğretmen norm kadro sayısını ise sınıf ve branşlardaki haftalık ders yüküne göre belirlemiştir. Ancak aynı yönetmelikte okullarımızda çalışan diğer görevli personele ait norm kadro belirleme çalışması yapılmamıştır.
Norm kadro sürecinde, yönetmeliğin ilk uygulamasının yapıldığı dönemde önce son gelenler ihtiyaç fazlası olmuş daha sonra Danıştay kararı ile hizmet puanına göre ihtiyaç fazlaları belirlenmiştir. Bakanlığın norm kadrolarında sürekli değişen uygulamaları ile okullarımızda öğretmenler arasında ve öğretmenler ile idareciler arasında huzur bozulmuş, okullarımız da türlü norm senaryoları gündeme gelmiştir. Son olarak da proje okulları ile ilçe milli eğitim müdürlüklerindeki depo öğretmenler, yönetmeliği amacına aykırı bir durumuna düşürmüştür.
Norm kadro güncellemesinde bu yıl 7 Ekim-31 Ekim 2019 tarihleri arasında girilen verilerle belirlenen norm kadrolara yapılacak atamalarda doğacak hatalardan eğitim kurum müdürleri ile il/ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumlu tutulmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı kontrolü sırasında gerçeğe aykırı bilgilerin sisteme girilmesinin tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında gerekli işlemler yapacak olması veri girişlerindeki hataları en aza indirmiştir.
Gelişmiş ülkelerde sınıf mevcutları 8-21 öğrenci sayısına göre belirlenirken, ülkemizin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerde sınıf mevcutları 10 – 30 öğrenci sayısına göre belirlenmektedir. Ancak Trabzon’umuzda sınıf mevcutları 40lı 45li sayılara ulaşmış olduğunu da düşününce derslik ihtiyacı giderilirse norm kadroya göre var olan öğretmen açığının çok daha fazla olacağı aşikârdır.
Millî Eğitim Bakanlığı bu yıl 100 binin üzerinde ücretli öğretmen çalıştırmaktadır. Ülkemizde 700 bine yakın atama bekleyen öğretmen varken MEB emekli olan kadar mantığıyla 20 bine yakın atama yapacağını açıklamıştır. Norm kadrolar incelendiğinde 2020 yılı için en az 60 bin atama yapılmalıdır. Bunun altında yapılacak bir atama ne eğitimin ihtiyaçlarına ne de beklentilere cevap veremez.
Öğretmen açığını MEB kölelik sistemi olan ücretli öğretmenlikle gidermeye çalışmaktadır. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının öğretmen olarak görevlendirilmesine göz yummak, öğrencilerin kaliteli bir eğitim almasının önüne engeller koymak rekabetçi, donanımlı, yeniliklere açık bir eğitim sistemi hedefiyle çelişmektedir. Yapılması planlanan 20 bin atama sayısı eğitime vurulan büyük bir darbe olacaktır.
Belirlenen norm kadrolara göre gerekli atamaları yapmak başta Millî Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk Bey’in görev ve sorumlulukları arasındadır. Kendisi de bir öğretmen olmasından dolayı öğretmensiz sınıf kalmaması adına başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Hükûmet yetkililerini ikna etmesi hatta atama sayısının 60 bin olması konusunda ısrarcı olması eğitimin geleceği açısından büyük önem taşımaktadır.
Eğitime ne kadar yatırım yaparsan yap, ne kadar bütçe ayırırsan ayır, eğer yeterli sayıda öğretmenin yoksa bu yatırımların hepsi boşunadır. Norm kadro açığının şevki ve heyecanı yüksek, bilgisi ve donanımıyla genç öğretmenlerimizle kapatmak millî bir görevdir.