“İYİ Parti kuruldu MHP Meclis dışı kalır” fikrinde olanlar fena yanılıyor. İYİ Parti iyi bir oy alacak kanaati bende de var ama MHP'nin Meclis dışı kalacağı görüşü siyasi gerçeklikle örtüşmüyor.
İnsanlarla muhabbet ediyorum, siyasi iklimin günlük nabzını tutuyorum.
Aldığım sinyallerin özeti; MHP'siz bir Meclis'in tahayyül edilmediğidir. Özellikle AK Parti'ye oy veren kitle, ileride bir sapma yaşamadığı sürece MHP Meclis dışı kalmaz. Zira benimle muhabbet eden geniş bir kitle “Başkanlık’ta oyum Reis’e, Meclis’i belirlerken oyum Bahçeli’ye” diyor.
“Niye böyle bir tercihe niyetlendiklerini” sorduğumda ‘vefa’ kavramıyla karşılanacak bir cevabı yapıştırıyorlar.
Meclis'in AK Parti ve MHP ekseriyetiyle oluşmasının tümden AK Parti ile teşekkül etmesiyle aynı olduğu nokta-i nazarında hemfikirler.
Kimse bir siyasi yönlendirme yaptığımı söylemesin. İnsanlarla konuşsun, ne demek istediğimi anlar.
Geçen cuma günü namazı Trabzon Meydan’da kıldım. Çok muhterem bir arkadaşla karşılaştım. Önceden DSP'de siyaset yapmış. Yıllardır da oyunu AK Parti’ye veriyor. Öteden beriden konuştuk, söz siyasi meselelere gelince “Ben, eşim, çocuklarım ve gelinim Başkanlık’ta oyumu Resi’e, parti seçimlerinde Bahçeli’ye vereceğim” dedi.
Tesadüf dedim. Geldim Söğütlü’ye. Cami önündeyim. Siyasi atmosferi anbean takip eden Ayhan beyi bir arkadaşıyla sohbet ederken yakaladım. Bana da çay ısmarladılar. Bu arkadaşlar da “Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde oyum Tayyip Erdoğan'a, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oyum MHP'ye” demezler mi, şaştım kaldım.
Bunlara da “Niye böyle bir yöntem içindesiniz” diye sorduğumda yukarıda belirttiğim gibi ‘vefa’ kelimesini öncülleyerek “doğrusu bu” dediler.
Yani anketlerin arka sayfası var...
Daha nice kişilerden böyle bir tavır içinde olacaklarına dönük "dönütler" aldım.
Hani diyorlar ya "MHP yüzde beşin altına düştü" diye. Doğrudur, birçok ülkücü safını İYİ Parti olarak belirledi. Ama gidenler kadar gelenlerin olacağını "şimdilik" anketler göstermese de hakikat MHP'nin kolay kolay Meclis dışı bırakılamayacağını gösteriyor. Çünkü
anket soruları iki aşamalı sorulmadığı için MHP baraj altı görülebilir. Nitekim insanlar oy vermek bahsinde Tayyip Erdoğan'ın seçilip seçilemeyeceğine dönük bir algıyla hareket ettiklerinden, MHP'ye şimdilik anketler, "oyu düşüyor" kaydını düşebilir. Ama seçim zamanı bunun böyle olmayacağını görecek herkes.
Tayyip Erdoğan'ın başkanlığı kaybetmesi için İYİ Parti'nin CHP'nin önünde çıkması koşulunun "sahih" olması gerekiyor. O zaman Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için niyeti bir "risk" taşıyabilir. CHP ile başbaşa kalınan bir seçimde Tayyip Erdoğan işi en az yüzde altmışla bitirir kanaatindeyim.
Tabii henüz her şey için erken. 2019'a kadar köprünün altından çok sular akar. Yeter ki siyaseti bir ölüm kalım meselesine dönüştürmeyelim. İftira, arkadan dolanma,
çukur kazma gibi yan yollara tevessül edilmesin.
Zira bu ülkede, ülke bütünlüğünden yana olan her "nefes sahibi" muhteremdir.