Uzmanlar, ishal, karın ağrısı, ateş ve daha ciddi belirtilerle kendini gösteren akut gastroenteritin özellikle yaz aylarında çocukları daha fazla etkilediğini vurguluyor. Değişik nedenlerle oluşan ve vücutta sıvı ile elektrolit kaybına yol açan akut gastroenterit, 5 yaş altı çocuklarda önemli sağlık sorunlarına neden oluyor. Dr. Şimşek, özellikle rotavirüs ishalinin ağır seyrettiğini ifade etti ve çocuklarda gastroenterit ile ilgili tedavi yöntemlerini açıkladı.
İshal, günde 3'ten fazla sayıda sulu dışkılama ile kendini gösteren, sıvı ve elektrolit kaybına neden olan bir hastalıktır. Dr. Ali Şimşek, "Bu hastalık, 5 yaş altı çocuklarda önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünyada 5 yaş altı çocuklarda yılda 1,3 milyar ishal vakası ve 1,5 ila 2,5 milyon ishale bağlı ölüm görülmektedir. Bu ölümlerin yüzde 80'i yaşamın ilk 2 yılında meydana gelmektedir" dedi.
İshalin birçok nedeni olduğunu belirten Dr. Şimşek, şu bilgileri verdi: "Viral, bakteriyel ve paraziter etkenler ishalin başlıca nedenleridir. Daha nadir olarak inflamatuar bağırsak hastalıkları, zehirlenmeler, malign hastalıklar, malabsorbsiyon sendromları, metabolik hastalıklar, romatolojik hastalıklar, ilaç kullanımı ve anatomik nedenler de ishale yol açabilir. Akut ishallerin en yaygın nedeni enfeksiyonlardır ve genellikle kendi kendini sınırlar. Norovirus, rotavirus, adenovirüs ve astrovirus gibi virüsler, en sık görülen akut enfeksiyona bağlı ishal etkenleridir. Ayrıca salmonella, campylobacter, shigella ve enterotoksijenik Escherichia coli gibi bakteriler ile cryptosporidium, giardia ve entamoeba gibi parazitler de ishale neden olmaktadır."
Dr. Şimşek, "Hastalarda akut gastroenterit, ateş, karın ağrısı, kusma, kanlı veya kansız ishal ile kendini gösterir. Ayrıca sıvı kaybının derecesine göre hastalarda susuzluk hissi, ağız kuruluğundan komaya kadar varabilen çeşitli klinik bulgular görülebilir. Tedavi yaklaşımı, klinik bulguların ağırlığına ve altta yatan nedene göre değişir. Temel tedavi yaklaşımı ise hastanın sıvı ve elektrolit kaybını yerine koymaktır" diye konuştu.
Anamnez, teşhis koymada en önemli adımdır. Dr. Şimşek, tanı koyarken hastanın yaşı, ishalin şiddeti ve süresi, altta yatan hastalık varlığı, son 2-3 gün içinde şüpheli gıda tüketimi, diğer aile bireylerinde ve çevrede benzer durumların varlığı, son 6 hafta içinde antibiyotik kullanımı, endemik bölgeye seyahat öyküsü ve yaşanılan yerde salgın varlığının sorgulanması gerektiğini belirtti.