Trabzon Aile Hekimleri Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın 1 Kasım 2024’te yürürlüğe giren ve ileride uygulanması planlanan yeni yönetmelik maddelerine yönelik itirazlarını basın açıklamasıyla duyurdu. Yönetmeliklerin aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını mağdur ettiğini ve vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini olumsuz etkileyebileceğini belirten Dernek, 02-06 Aralık 2024 tarihleri arasında iş bırakma eylemi düzenleyeceklerini açıkladı.
“Aile Hekimliği Uygulaması Zorlaştırılıyor”
Trabzon Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hakan Uzun, Sağlık Bakanlığı’nın aile hekimlerinden bağlı nüfuslarının (ortalama 3.000 kişi) 6 ayda bir zorunlu muayenesini talep ettiğini, bu talebe uyulmaması durumunda maaş kesintisi yapılacağını belirtti. Uzun, bu uygulamanın hastaların sağlık sorumluluğunu hekimlere yüklediğini ve maaş kesintisinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
“Hasta Memnuniyeti ve Maaş Kesintisi Uygulaması Meslek Onuruna Hakarettir”
Dr. Uzun, aile hekimlerinden hasta memnuniyetine dayalı performans değerlendirmesi beklenmesinin ve memnuniyet oranlarına göre maaşların etkilenmesinin meslek onuruna zarar verdiğini ifade etti. Uzun, “Memnuniyet teşvik ödemesi, meslek itibarımıza zarar veren bir uygulamadır” dedi.
“Koruyucu Sağlık Hizmetleri Hastanın Kendi Sorumluluğudur”
Bakanlığın, hastaların istemediği koruyucu sağlık hizmetleri için hekimlere yaptırım uygulamayı planladığını söyleyen Uzun, “Koruyucu sağlık hizmetleri bireyin kendi sorumluluğundadır. Bu işlemlerin yaptırılmaması nedeniyle hekimlerin cezalandırılması kabul edilemez” diye konuştu.
Ücretli Sağlık Raporları ve Ekonomik Zorluklar
Dernek, bazı sağlık raporlarının ücretli hale getirilmesine yönelik yeni düzenlemenin, vatandaşların aile hekimleri üzerinde baskı oluşturacağını ve sağlıkta şiddeti artıracağını belirtti. Ayrıca, cari gider ödeneğinden yapılan kesintilerin ekonomik krizin etkilerini artıracağını ve bu giderlerin artırılması gerektiğini savundu.
GETAT Uygulamaları İçin Öneri
Aile hekimlerine geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) uygulamaları için yetki verilmesini eleştiren Dernek, bu uygulamaların aile sağlığı merkezleri yerine mesai saatleri dışında özel kliniklerde yapılmasının daha uygun olduğunu önerdi.
“İstişare ve İş Birliği Şart”
Dr. Uzun, aile hekimliği sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini, ancak yeni kuralların sahada çalışan hekimler ve ilgili derneklerle istişare edilmeden uygulanmaması gerektiğini vurguladı. Trabzon Aile Hekimleri Derneği, vatandaşları sağlık haklarına sahip çıkmaya ve iş bırakma eylemine destek vermeye çağırdı.