TMO tarafından açıklanan fiyat ilk bakışta bir kısım çiftçiler tarafından yeterli kabul edilirken, bir kısım çiftçi tarafından yeterli görülmedi. Aslına bakılırsa 2024 yılında bir kilogram fındığın maliyetinin altında fiyat verilmişti. Yani fiyat maliyetin altında kalmştı.
Çünkü fındık hasadından sonra ekim sonu kasım ayı itibatiyle başlayan fındıkta budama, kireçleme, taban gübrelerinin uygulaması, kışın yapılması gereken hastalık ve zararlılarla mücadele ve kullanılacak ilaçların fiyatları çok yüksek. Şubat ayından itibaren ise üst gübre uygulaması, mart sonundan itibaren yine yapılan ilaçlamalar, alınan ilaçlar, mayıs ayının sonuna doğru sürgün alınması, bahçe alt temizliği, fındık hasadına geçilmeden temmuz sonunda yine motorlu tırpanla bahçe altı ot temizliği göz önüne alınırsa maliyetin bu kısmının ne olduğu anlaşılır.
Sadece burası değil fındık toplama ücretleri 1.200 lira ile 1500 lira arasında değişiyor. Ayrıca işçilerin başındaki çavuşlar her gün iki yevmiye alıyorlar. Araba parası, patoz ücretleri vb. Hesap edilirse fiyatın yeterli mi yetersiz mi olduğu anlaşılır.
Ayrıca TMO'nun aldığı fındığın bedelini 45 içinde vereceği açıklaması tüccarın yüzünü güldürmüştür. Çünkü fındık toplayan işçi, işçi taşıyan servisçi para alacak dolayısıyla çiftçi tüccara mahkum. Onun için tüccar istediği fiyata alıyor. Minnetsiz alışveriş.
Asıl konu kahverengi kokarca fındığı ve fındık üreticisini perişan etmiştir. Fındık bölgesinde kokarca canavar haline gelmiş. TMO bozuktan dolayı almıyor, Tüccarda kahverengi kokarcadan zarar gördüğü bahanesiyle 50-60-70...
Fiyatlara fındık alıyor. Deposundaki fındığın üzerine döküyor. Kısacası ağlayan çiftçiyi ağlasın gelen vuruyor, giden vuruyor... En kısa zamanda bu durumun önüne geçilmesi için TMO kokarcadan etkilenen ve yağlı fındıkları yağlık olmak üzere bir fiyat açıklayarak satın alacağını ilan etmelidir. Bunu yağtığı takdirde çiftçide, piyasada velhasıl herkes rahatlayacaktır. Fırsatçılara iyi bir tokat vurulmuş olacaktır. Bir nebze olsa fındık üreticisi rahatlamış olacaktır. Şayet bu şekilde devam ederse fındık fırsatçıları çiftçiyi perişan etmeye devam edeceklerdir.
Kahverengi Kokarca ile Mücadeleye gelince eğer topyekün mücadele yapılmazsa karadenizdeki fındık başta olmak üzere tüm Türkiye'deki Tarım ürünleri risk altında olacak ve Tarımda büyük sıkıntılar yaşanacaktır. Kahverengi kokarca ile kışlama döneminde, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı, başta Büyükşehir belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler, Ziraat Odaları, Borsalar, İhracatçı Birlikleri el ele vererek topyekün mücaele edilmelidir. Kimse kendisini kenara çekmemelidir. Seferberlik ilan edilmelidir. Kışlama döneminde bu mücadele yapılmazsa fındığı ve ülkemizi büyük tehlikeler bekliyor. Sadece fındığı değil tüm tarımı ve tarım ürünlerini büyük tehlike bekliyor. Sonradan eyvah dememek için topyekün mücadele yapalım. Bu konuda herkes sorumluluğunu yerine getirmeli, herkes bu taşın altına elini koymalıdır. Yoksa ülkemiz ihracatında ön sıralarda olduğumuz stratejik ürünler başta olmak üzere, tüm tarım ürünleri büyük zararlar görecektir.