Trabzon’daki ilçelerde bulunan sentetik sahalar hakkında konuşan Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu, “Zamanla sahalar, binalar, tesisler eski halini aratıyor. Bizim de sahlarımızda bir takım deformasyonlar var, bunun farkındayız. Eskiyen tesislerimizi yenileyerek devam edeceğiz.” dedi. Müdür Arıcıoğlu ile röportajımız şöyle…
1) Üç yıldır sportif faaliyetlere kapalı tutulan Söğütlü Atletizm Pisti ne zaman sporcuların hizmetine açılacak?
“Söğütlü Atletizm Pisti’nde aslında bir çökme sorunu var. Yani zemin olarak bir çökme sorunu mevcut. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen zemin etütünü yeniden yaptık. Pist, dere kenarının yan tarafında olduğu için zeminde bir takım iyileştirmeler yapılması gerekiyor. Şu an zemin iyileştirme ile alakalı projelerimizi tamamlıyoruz. Kısmi olarak dışarıdan önce başlayacağız. Dış alanda da bir antrenman alanı oluşacak. Sonra iç sahayı da tamamlayarak hizmete sunacağız. Ama kısmi olarak belki daha öncesinde zemini iyileştirmeden vatandaşımızın ve sporcularımızın hizmetine mevcut haliyle açma durumumuz söz konusu. Bunu da şunun için iyileştirmeler yapıyoruz. Biraz daha çökmelerin ne seviyede olduğunu görmemiz lazım. Önümüzdeki yıla kadar belki bir bekleyip tekrar çökmeler ne durumda, zemin hareketlilikleri nasıl ona bir bakmamız lazım. O yüzden şunu yapmayı planlıyoruz. Şimdi mevcut haliyle belki bu önümüzdeki günlerde açıp biraz oraları o şekilde kullanımını sağlayacağız. Ortadaki yeşil saha da işin içine dahil. Çünkü atma ve atlamaları orada yaptırmak istiyoruz. Binanın dışında da bizim antrenman alanları oluşturmayı planlıyoruz. Orası çok özel bir tesis orası uluslararası standartlarda bir tesis. Bizim orada uluslararası bir yarış yapabilmemiz için bahsettiğimiz ısınma alanlarının da olması lazım. Sahanın içerisindeki bir müsabaka yapılırken sporcuların ısınması için dış alanda da küçük ölçekte de olsa ısınma alanlarının olması lazım. Biz şu an onların son halini planladık projelendirdik. Dışardan başlayarak sonra da içeriye mahal mahal tamamlayıp hizmete sunmak istiyoruz.”
2) Trabzon’daki ilçelerde bulunan sentetik sahalarının zemini futbol oynamaya çok elverişli değil. Bu konuda neler söylersiniz?
“Tabii ki var. Aslında biliyorsunuz zamanla sahalar binalar tesisler eski halini aratıyor oluyor. Bizim de sahlarımızda bir takım deformasyonlar var ve bunun farkındayız. Bunları biz yapıyoruz aslında geçen sene biz Arsin’de bir stadımızın sahamızın zeminini yeniledik. Şimdi Araklı’nın stadını yeniliyoruz. İhalesini yaptık. Arsin’in stadını yeniliyoruz yine zemin, soyunma odaları ve tribünleri dâhil. Düzköy’deki ilçe stadımız var orayı da yeniliyoruz. İhalesini yaptık. Devir teslimini yapmak üzereyiz. Yani aslında her geçen gün bu tesislerimizin tamamı sadece sahalar ya da statlar olarak değil havuzlarımız bize ait ne tür tesis varsa bunların hepsinin modernizasyonunu da yapıyoruz. Biz de eskiyen bu tesislerimizi yenileyerek devam edeceğiz.”
3) Şehir merkezindeki sebze meyve halinin şehir dışın kaldırılıp, bu alana amatör kulüpler, için spor tesisleri ve özellikle futbol için sahalar yapılması önerisini nasıl karşılarsınız?
Bu yer bize ait bir alan değil. Büyükşehir Belediyesi’nin projesi kapsamında. İhtiyaç durumuna göre mutlaka değerlendirilir diye düşünüyorum. Tamamen Büyükşehir Belediyesi'nin tasarrufu olan ve şehrin ihtiyaçlarına göre sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da değerlendireceğini düşünüyorum.
4) Trabzon’un toplam lisanlı sporcu sayısı toplam ne kadar? Bu rakamlar Türkiye ortalamasının neresinde?
Trabzon'da lisanslı sporcu sayımız aslında çok iyi.150.000 e yakın lisanslı sporcu sayısı var. Önemli olan faal olan lisanslı sporcu sayısını artırmak. Faal lisanslı sporcu sayımız 15.000 civarlarında bunu daha da artırmamız lazım. Bunun farkındayız. Tabii vatandaşlarımız spor yapıyorlar. Biz faal olan aktif lisans yapan sporculardan bahsediyoruz. Bu her geçen gün artıyor. Daha da artıracağız. Yaptığımız tesisleri yenilememiz yeni branşlar açmamız bütün tesislerimizi aktif olarak kullanmamızın nedenlerinden birisi de bu. Kulüp sayıları da artıyor her geçen gün. hem branş sayılarımız hem kulüp sayılarımız artıyor.
5) Çocukların spora yönlendirilmesi konusunda okullarla yapılan yeni projelerini var mı?
“Okullarla sürekli birlikte çalışan kurum. Yan yana kardeş olan iki kurumdan bahsediyoruz. Milli eğitim bunun akademik kısmına bakıyor. Spor kısmına spor faaliyetlerine gençlik ve spor olarak bizler yapıyoruz. Yine milli eğitimin, imkânlarını da kullanarak hem kendi, imkânlarımız hem millî eğitim imkânlarını artı milli eğitimdeki beden eğitimi öğretmeni arkadaşlarımızın desteklerini alarak yapıyoruz. Bizim milli eğitimle yaptığımız en önemli proje okul sporları. Okul sporlarında ciddi sayıda branşta faaliyetler yapıyoruz. Bu faaliyetlerin hem kendi hem milli eğitimin tesislerinde yapıyoruz. Beden eğitimi öğretmeni arkadaşlarımızla birlikte bizim antrenörlerimiz okul sporları şubesi ile birlikte yapıyorlar. Bu çok önemli! Geçen sene 52.000 çocuğa ulaştı. Bu sene hedefimiz plakamızı da düşünerek 61.000 hedefindeyiz. İnşallah 61.000 hedefine de doğru ilerliyoruz. Bunun içerisinde dediğim gibi çok sayıda branşımızın yanında geleneksel çocuk oyunları da var. Bunların hepsi hem oyuncu kartı okul sporcu lisansı ile beraber 61.000’lere ulaşmak. Biz burada yaptığımız faaliyetler sonucunda da okullarımız grup ve Türkiye şampiyonalarına gidiyorlar. Türkiye şampiyonalarında da güzel dereceler aldık. Bu sene çok bereketli gidiyor. O yüzden çok şanslıyız. Onu da ifade etmek isterim. Çok sayıda ferdi şampiyonlarımız ve ilk üçe giren öğrencilerimiz var. Gurur duyuyoruz bu çocuklarımızla. Bu gençlerimizle çünkü bizim için çok kıymetli alınan dereceler. İnşallah bunları artırarak devam edeceğiz. Trabzon bir spor şehri biz de bu spor şehrine layık olmak için elimizden geleni yerine getirmeye gayret ediyoruz. Diyanetle yaptığımız ortak planlarımız ortak çalışmalarımız var. İlçelerimizde ilçe müdürlüklerimiz okullarla yaptığı özel projeler var. Engelli çocuklarımıza yönelik yaptığımız spor okulları var. Biz haftanın her çarşamba günü bütün ilçelerimizde hemen hemen "mutlu çarşamba" diye bir projemiz var. Engelli kardeşlerimiz bu faaliyetlerden faydalanıyor. Milli eğitimle yaptığımız birçok ortak çalışmalarımız var. "Bilmeyen Kalmasın" projemiz var. Yüzme bilmeyen çocuklarımızı okullar taşıyorlar.”
6) Trabzon’da 7 ilçede gençlik merkezi yok. Bu konu hakkında düşünceleriniz neler?
“Gençlik merkezi olmayan ilçelerimize adım adım yapacağız. Akçaabat’ta yeni açtık. Resmi açılışlını da yapacağız. Oranın da çok aktif çalışacağının düşünüyorum. Bizim şu an 12 tane gençlik merkezimiz ve ayrıca bir tane de Trabzon Üniversitesi’nde genç ofisimiz mevcut. Bunların sayıları da doğru bir şekilde planlama yaparak artıracağız hedefimiz o. İnşallah bütün ilçelerimizde olur. Doğru adımlarla yürümemiz gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi ve valiliğimizin öncülüğünde kamu kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde tabii ki yapacağız. Daha küçük ölçekli genç ofisler belki o anlamda da onu büyütebiliriz. Amacımız bu şehrin bütün gençlerine ulaşmak.”