GÜNDEM

Ortahisar Belediye Başkanı'ndan 2,6 Milyon TL'lik Ceza Tepkisi

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Çevre Bakanlığı tarafından çöplerin yol kenarına dökülmesi nedeniyle kesilen 2 milyon 598 bin TL'lik ceza hakkında açıklama yaptı.

Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, ‘Çöpleri yol kenarına döktüğü’ gerekçesiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından kesilen 2 milyon 598 bin TL’lik ceza ile ilgili açıklama yaptı. 

Çukurçayır Mahallesi Mısırlı mevkiinde çöplerin döküldüğü alanın önünde açıklama yapan Başkan Kaya, çöp araçları ve personelinin 11 saat boyunca alıkonulduğunu söyledi. 

TRABRİKAB’a giden köprüde hasar oluştu

Çöplerin neden bu alana döküldüğünü açıklayan Başkan Kaya, “Bugün üzülerek ifade ediyorum, gerçekten arkamızda gördüğünüz çöpler nedeniyle ulusal basında gündem olduk. Bu noktaya nasıl geldik? Seçildiğimiz günden bugüne, Ortahisar’ımızın 256 km² alanında, 87 mahallesinde, 1084 sokağında 427 personelimiz ve 33 çöp arabamızla gece gündüz çalışıyoruz. Bir takım aksaklıklar yaşadık. Geçmiş yıllarda da yaşanmıştı, bu yıl da yaşıyoruz. Hızlıca tedbirleri alıp eksiklikleri gidermek istiyoruz. Bundan birkaç gün önce Trabzon’un doğu ilçelerinde şiddetli yağışlar oldu. Orada bir takım tahribatlar ve vatandaşlarımız can kayıpları yaşadı. Bu tahribatlardan bir tanesi, TRABRİKAB’ın katı atık yakma tesisinin olduğu Arsin’den tesise geçişteki köprüde meydana geldi. Trabzon’da topladığımız çöpleri buradan alıp oradaki tesise taşıyan araçların üzerinden geçtiği köprü, selde zarar gördü."

Tırlar köprüden geçemez

“Dolayısıyla bu zarar sonrasında büyük araçlar, yani TIR’lar o köprüden geçemez oldu. Tabii biz, yasayla beraber ki yasa bize şu görevi verdi: Çöpü taşıma görevi bizim değil, ilçe belediyesi olarak bizim değil. Bizim görevimiz, Trabzon’un 87 mahallesinde çöpleri toplamak. Buradaki bertaraf istasyonuna getirip vermek. Bu çöpleri alıp Araklı’ya götürmek Büyükşehir’in görevi. Aynı kanun bize şu görevi veriyor: Büyükşehir atık yönetim planına uygun olarak katı atıkları toplama ve aktarma istasyonuna taşımak. Buradan da bu çöpleri alıp Araklı’daki tesise götürme görevi Büyükşehir’in. Burada olağanüstü bir durum gelişti. Sel oldu, köprü yıkıldı. Köprü yıkılınca Büyükşehir’in araçları buradan çöpleri alıp oraya götüremedi. Benim bilgim dışında dediler ki, ‘Arkadaşlar, büyük araçlar madem bu köprüden taşıyamıyor, çöpleri ancak küçük araçlarla taşıyabiliriz. Ortahisar Belediyesi’nin topladığı çöpleri götürsün, direkt döksün."

Görevimiz olmamasına rağmen

"Arkadaşlar çöpü topladı. Aracım çöp dolu, bu çöpü bir yere dökmem lazım ki çalışmaya devam edebileyim. Görevimiz olmamasına rağmen çözüme katkı vermek adına araçlarımızı oraya yönlendirdik. Ancak giderken, yolda araçlarımızın önü kesildi ve araçlarımız resmen alıkonuldu. Benim 14 tane çöp toplama aracım ve 47 personelim 11 saat boyunca alıkonuldu. Bu süreçte şehrin valisi neredeydi? Ne oldu bu süreçte? 11 saat boyunca çöp toplaması gereken araçlar Ortahisar’da çöp toplayamadı."

Vatandaşlarla görüşme gerçekleşti

"Vatandaşlar benimle görüşmek istedi. Dediler ki, ‘Başkanım, burada çöp tesisi yapılmasın diye mücadele verdiniz, ama bugün sizin araçlarınızı burada görmek istemiyoruz.’ 11 saat sonra araçlarımız serbest bırakıldı. Bize dediler ki, 'Ortahisar Belediyesi'ne ait bir tane araç görürsek, gerisini siz hesap edin.'"