HAK-İŞ KONFEDERASYONU 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Deklarasyonu Basın Açıklaması

25 Kasım 2024 - TRABZON

HAK-İŞ Konfederasyonu, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla 81 ilde meydanlara çıkarak kadına yönelik şiddetle mücadeleye dikkat çekti. Filistin ve Gazze'deki kadın ve çocukların yaşadığı zulme karşı seslerini yükselten HAK-İŞ üyeleri, kadınların, çocukların, hayvanların ve tüm canlıların maruz kaldığı şiddeti kınayarak güçlü bir dayanışma sergiledi.

HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetin her türlüsüne karşı durduğunu ve şiddetin son bulması için güçlü bir çağrı yaptı. Konfederasyon, kadın cinayetlerine, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa ve güvencesizliğe son verilmesi gerektiğini vurguladı. Şiddet, fiziksel, cinsel, psikolojik, siber, ısrarlı takip ve ekonomik olarak karşımıza çıkarken, kadınların bu şiddete en çok maruz kalan grup olduğu belirtildi.

HAK-İŞ, şiddetle mücadelede sadece kadınları değil, tüm toplumu sorumlu tutarak kadın-erkek dayanışması ile şiddetle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, son yıllarda Türkiye'de 1.585 kadının katledildiği ve sadece 2024 yılı başından bu yana 357 kadının yaşamını yitirdiği hatırlatıldı. Kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi için HAK-İŞ, kadın-erkek tüm emekçileri birlikte hareket etmeye davet etti.

Filistin’e Selam, Direnişe Devam!

Konfederasyon, Gazze’deki insani dramı ve orada yaşanan soykırımı kınayarak Filistinli kadınlar ve çocuklar için sesini yükseltti. Siyonist İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarından dolayı, başta İsrail Başbakanı Netanyahu olmak üzere suçluların uluslararası mahkemelerde yargılanmasını talep etti. Ayrıca, ABD'nin Ortadoğu'dan çekilmesi ve Siyonist İsrail'e karşı yaptırımlar uygulanması gerektiğini vurguladı.

HAK-İŞ’in Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Vizyonu

HAK-İŞ, kadınların örgütlü olduğu en büyük konfederasyon olarak, kadınların çalışma hayatındaki her türlü şiddetle mücadele etmeyi taahhüt etti. Yapılan araştırmalar, sendikaların şiddetle mücadelede önemli bir rol oynadığını ve işyerlerinde daha güvenli bir ortam yaratılmasına katkı sağladığını göstermektedir. HAK-İŞ, sendikal örgütlenmenin toplumun kanayan yarası olan şiddeti ortadan kaldıracağına inanıyor.

Konfederasyon, çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi için şu talepleri sıraladı:

Sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması.

ILO C190 sözleşmesinin onaylanarak toplu iş sözleşmelerine uyarlanması.

İşyerlerinde şiddete sıfır tolerans politikalarının uygulanması.

“Şiddete sıfır tolerans” yaklaşımının devlet politikası haline getirilmesi.

Kadın ve aile dostu işyerlerinin teşvik edilmesi.

Şiddet araştırmalarının işyerlerinde yapılması.

Devletin şiddeti önlemek için sivil toplum kuruluşları ile ortak çalışma yapması.

Eşit işe eşit ücret verilmesi için denetimlerin yapılması.

Kadınları sendikal güvence altına almak ve cinsiyetler arası ücret farklarını önlemek için sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesi.

Trabzonlu Siyasetçi Mehmet Üçüncü’ye Genel Merkez’de Önemli Görev… Trabzonlu Siyasetçi Mehmet Üçüncü’ye Genel Merkez’de Önemli Görev…

Bakım yükümlülüğünün toplumsal bir mesele olarak görülmesi.

Şiddet veya taciz mağduru çalışanlara çeşitli hakların tanınması.

Aile yapısını güçlendirecek politikaların geliştirilmesi.

İş, aile ve sosyal yaşam uyumunun sağlanması.

HAK-İŞ, kadına yönelik şiddetle mücadelede toplumsal dayanışmanın önemli olduğunu ve kadınların hayatını güvence altına almak için hep birlikte çalışılması gerektiğini ifade etti. Konfederasyon, 25 Kasım’ın, kadına yönelik şiddetin sona erdiği bir dünya için mücadele çağrısı olduğunu belirterek, tüm kadınları HAK-İŞ çatısı altında birleşmeye davet etti.

HAK-İŞ Trabzon İl Başkanı Engin Erbaşaran, şiddete karşı topyekün bir mücadele çağrısında bulunarak, “Kadına Şiddet, İnsanlığa İhanet” diyerek kadına yönelik şiddetin tüm dünyada son bulmasını dilediklerini belirtti.

Yaşasın HAK-İŞ, Yaşasın Kadın-Erkek Dayanışması, Yaşasın Birlik ve Mücadelemiz!

Editör: Gözde Üçüncü