TRABZON

DSİ’den Trabzon’a 2,2 Milyar TL’lik Taşkın Koruma Yatırımı

DSİ Trabzon Bölge Müdürü Fatih Kişi, Trabzon basını ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla gerçekleştirdiği toplantıda, bölgedeki taşkın riskleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kişi, 2024 yılı itibarıyla 730 dekar arazide taşkın risklerinin azaltıldığını, 106 yerleşim yerinde ise taşkın koruma tedbirleriyle can ve mal güvenliğinin arttığını belirtti.

Bölgeye 7,5 Milyar TL Yatırım Yapıldı

Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Bayburt illerinde hizmet veren DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, 2024 yılı için toplamda 7,5 milyar TL'lik yatırımla 25.440 dekar zirai tarım alanını sulamaya açtı. Kişi, "Bu yatırımlarla birlikte toplamda 527 bin dekar araziyi suyla buluşturmuş olduk," dedi. Ayrıca, bölgedeki gölet inşaatları da tamamlandı; Bayburt’ta Uluçayır ve Pınargözü, Giresun’da Çalgan, Gümüşhane’de ise Bahçeli ve Aktutan göletlerinin yapımı tamamlandı.

Taşkın Riskine Karşı Yeni Yapılar ve Teknolojik Çözümler

Bölge Müdürü, Trabzon ve çevresinde yaşanan aşırı yağışlar ve taşkınlar nedeniyle DSİ’nin, taşkın risklerini azaltmak amacıyla yenilikçi yapılar inşa ettiğini vurguladı. Trabzon, Rize ve Giresun’da kurulan sel tırmıkları, geçirgen tersip bentleri, moloz bariyerleri ve sel kapanlarının, taşkınların etkisini minimize ettiği ifade edildi. Ayrıca, taşkınları önceden tespit edebilmek için 125 taşkın erken uyarı istasyonu kuruldu ve bu sistemle anlık olarak derelerdeki su yükselmeleri takip ediliyor.

Trabzon’a 2,2 Milyar TL’lik Yatırım

Trabzon’da da taşkın riskiyle mücadele için önemli yatırımlar yapıldı. 2024 yılında Trabzon’da 2 milyar 151 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirilerek, 28 adet taşkın kontrol tesisi tamamlandı. Bu yatırımlarla 44 meskûn mahalde taşkın riskleri azaltıldı. Trabzon'un yukarı havzalarındaki tersip bentleri ve sel kapanı yatırımları ile taşkın suları kontrol altına alınarak, yerleşim yerlerine zarar verilmesi engellendi.

Köprüler ve Taşkın Müzesi: Hem Estetik Hem Fonksiyonel

Trabzon'da son iki yılda 30 yaya ve 182 araç köprüsünün yapıldığı, toplamda 2.544 metre uzunluğunda köprü inşa edildiği belirtildi. Bu köprülerin taşkınlarla mücadelede önemli avantajlar sunduğu vurgulandı. Ayrıca, Trabzon’da kurulan interaktif Taşkın Müzesi, 100 bin ziyaretçiye taşkın bilinci kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Kişi, “Taşkın bilinci, sadece altyapı yatırımlarıyla değil, toplumda bu konuda farkındalık yaratarak da sağlanmalıdır," dedi.

Fatih Kişi, tüm bu yatırımlar ve çalışmaların, Trabzon ve çevresindeki taşkın risklerini önemli ölçüde azalttığını belirterek, bölge halkının güvenliğini ve huzurunu sağlamaya yönelik adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. "Taşkınlarla mücadele, sadece mühendislik çözümleriyle değil, aynı zamanda toplumun bilinçlendirilmesiyle de mümkündür," diyen Kişi, Trabzon’daki taşkın mücadelesinin, diğer illere de örnek teşkil ettiğini belirtti.