TRABZON

Doğu Karadeniz'de deprem riski var

KTÜ TV’de “Doğu Karadeniz Deprem Gerçeği” üzerine söyleşi gerçekleştirildi.

KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, KTÜ Radyo/TV’nin konuğu oldu. Prof. Dr. Bektaş, programda önemli açıklamalarda bulundu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü Radyo/TV Birimi tarafından planlanan ve yürütülen televizyon programının konuğu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli olan Prof. Dr. Osman Bektaş oldu. Doğu Karadeniz Bölgesi’nin deprem gerçeği hakkında konuşan Prof. Dr. Bektaş, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nin depremselliği ilginç bir geçmişe sahiptir. 1940’lı yıllardan bu yana belli aralıklarla deprem haritası yenilenir. 1940’lı yıllarda yapılan deprem haritasında, Trabzon 2. derece deprem bölgesi olarak görülüyordu. Trabzon’a baktığımızda, bunun en büyük gerekçesi sahil plajlarıdır. Ancak daha sonraki yıllarda 30-40 yıl içerisinde Trabzon’da deprem görülmediği için deprem kuşağından çıkarılmıştır.” dedi.

İKİ FAY KUŞAĞI İLE ÇEVRİLİYİZ

Programda, Trabzon’un deprem geçmişine dikkat çeken Prof. Dr. Osman Bektaş, “2000’li yıllardan itibaren yeni bilimsel araştırmalar ortaya çıktıkça ve 2012 yılında Trabzon açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşince Rize, Trabzon ve Ordu aktif fayları ortaya çıkmıştır. Demek oluyor ki ne kadar detay çalışılırsa o kadar yeni faylar ortaya çıkıyor. Bugün Doğu Karadeniz Bölgesi iki deprem kuşağı arasındadır. Kuzeyde Karadeniz Deprem Kuşağı, güneyde de Kuzey Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu Deprem Kuşağı ile çevrilmiştir. Resmi Gazete’de yayınlanan AFAD’ın vermiş olduğu deprem tehlike haritasına göre şuan tüm Karadeniz sahil kesimi, aynı deprem çekincesine sahiptir. 1968 yılında Bartın’da 6.6’lık depremi yani Karadeniz’de yaşanan depremi biz de yaşayabiliriz. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde Karadeniz Bölgesi’nde olabilecek en büyük deprem % 90 olasılıkla 6.6 büyüklüğündedir.” şeklinde konuştu. 

DEPREM GERÇEĞİ ANLATILMALI

Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un zemini hakkında “Deprem zararlarını en aza indirebilmek için deprem gerçeğini topluma anlatabilmek gerekmektedir. Trabzon’un sahil kesimi tamamen kumsal üzerindedir. Bu kum aynı zamanda suyla beslenmiştir. Dolayısıyla suya doygun kumsal alan, deprem büyütmesi dediğimiz bir büyütmeye sahiptir yani 6 büyüklüğündeki bir deprem 6.5 ve 7 büyüklüğüne ulaşabilir. Ayrıca sıvılaşma söz konusu olduğu için bu zemindeki binalar yıkılabilir. Trabzon, yamaçlarla oluşmuş bir şehirdir. Orta şiddette bir deprem, yamaçlarda heyelanı oluşturur. O heyelanlı sahalar üzerinde bulunan 20 katlı binaların yıkılması söz konusudur. “Bu bölgede deprem olmaz!” algısı var olduğundan yapılan binalar, deprem tehlikesine karşı açıktır.” dedi.