Trabzon’da sağlık emek meslek örgütleri, bugün bir kez daha sağlık müdürlüklerinin önünde toplanarak, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ni protesto etti. Hekimler, ebe ve hemşireler dahil sağlık emekçileri, sorunlarının çözülmemesi nedeniyle üçüncü kez iş bırakma eylemi yaptı. Bu eylemin amacının, sağlık hizmetlerini etkileyen yönetmeliklerin değiştirilmesi ve sağlık çalışanlarının haklarının korunması olduğu belirtildi.
Sağlık emekçileri adına yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na seslenilerek, "Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyorsanız, önce sağlık emekçilerinin sorunlarını çözün," denildi. Eyleme katılan sağlık çalışanları, uygulanan yönetmeliklerle hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altına alındığını, hastaların tıbbi durumlarına göre gerekli ilaçları yazma haklarının kısıtlandığını belirtti. Ayrıca, Aile Sağlık Merkezleri'ne başvurmayan hastalardan dolayı gelirlerinin kesildiği, hastaların tedavi sonucu sağlıklı hale geldiği için yeniden başvurmalarının beklenmesinin mantıksız olduğu ifade edildi.
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın belirli sağlık hizmetlerinde sadece para kazançlı tedavi hizmetlerini öne çıkarması ve hastaların gereksiz yere hastanelere yönlendirilmesinin sorun oluşturduğu vurgulandı. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığı, enflasyon karşısında aile sağlığı merkezlerinin finansmanının yetersiz kaldığı dile getirildi.
SES Trabzon Şubesi Başkanı Metin Serdar, bu yönetmeliklerle hekimlerin, ebe ve hemşirelerin hastalarına yönelik hizmetlerinin puanlamaya tabi tutulduğunu ve işine son verme tehdidiyle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin derhal geri çekilmesi gerektiğini söyledi.
Sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki bu sorunlar çözülene kadar mücadeleye devam edeceklerini ve taleplerinin yerine getirilene kadar eylem ve etkinliklerle baskı yapmaya devam edeceklerini belirtti.
SES’in 5 Maddelik Talepleri Şunlardır:
- Aile Sağlık Merkezlerinin kamu tarafından sağlanması ve sağlık hizmetlerinin donanımının güçlendirilmesi.
- Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi ve Aile Sağlık Merkezleri'nde yeterli zaman ve imkan sağlanması.
- Aile Sağlık Merkezlerinde çalışan ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine eşit maaş ve teşvik ödemeleri.
- Sağlık çalışanlarına, emekliliğe yansıyan, insanca yaşamaya yetecek maaş ödenmesi ve sağlık hizmeti kesintisinin engellenmesi.
- Sağlıkta şiddetin önlenmesi için etkin tedbirler ve caydırıcı yasaların çıkarılması.
Sağlık emekçileri, taleplerinin sadece kendi hakları için değil, halkın eşit, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için de büyük önem taşıdığını belirtti. Eyleme destek vermek isteyen halkın desteğini beklediklerini ifade etti.