❝Üretici ayakta kalmazsa sofrada ürün olmaz❞ uyarısında bulunan Pehlevan, don olaylarının özellikle meyve ve sebze üreticilerinde %60’a varan ürün kaybına yol açtığını bildirdi.

Gıda Güvencesi Tehlikede

 

ZMO Trabzon Şubesi tarafından yapılan açıklamada, don zararının yalnızca üreticiyi değil, sofralara gelen ürünlerin çeşitliliğini ve fiyatlarını da doğrudan etkileyeceği kaydedildi. ❝Tarladaki zarar pazara yansımaya başladı. Fiyatlar şimdiden yükselmeye başladı❞ denilen açıklamada, yaşanan bu durumun gıda enflasyonunu artırabileceği, ihracat gelirlerini de düşürebileceği ifade edildi.

ZMO’dan 7 Maddelik Acil Destek Çağrısı

Proje Okullarındaki Atama Süreçleri Eleştirildi: "Keyfiyet Hakim, Liyakat Göz Ardı Ediliyor" Proje Okullarındaki Atama Süreçleri Eleştirildi: "Keyfiyet Hakim, Liyakat Göz Ardı Ediliyor"

 

Cemil Pehlevan, devletin ve ilgili kamu kurumlarının zaman kaybetmeden harekete geçmesi gerektiğini belirterek şu önerileri sıraladı:

  1. Tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından hızlı ve şeffaf zarar tespiti yapılması,

  2. Zarar gören çiftçilere nakdi yardım ve hibe desteği sağlanması,

  3. Mevcut tarım kredilerinin ertelenmesi, yeni sezon için faizsiz veya düşük faizli kredi desteği verilmesi,

  4. Tohum, fidan, gübre ve ilaç gibi girdi desteklerinin ücretsiz ya da indirimli sunulması,

  5. Tarım sigortası bulunmayan üreticiler için özel destek paketlerinin oluşturulması,

  6. TARSİM sisteminin daha erişilebilir hale getirilmesi,

  7. Don olaylarına karşı çiftçilere yönelik eğitim ve uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılması.

“Üreticimizin Sesi Duyulsun” Çağrısı

 

ZMO Trabzon Şubesi, zarar gören üreticilerin destek beklediğini yineleyerek devletin yanında yer almasının önemine dikkat çekti. Pehlevan, ❝Türkiye’nin gıda güvencesi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinden geçmektedir. Üreticimiz ayakta kalmazsa soframızda ürün, pazarda bolluk olmaz. Bu nedenle tüm kamu kurumlarını ve ilgili paydaşları sorumluluk almaya davet ediyoruz❞ dedi.

Editör: Gözde Üçüncü