YÖNLENDİRİCİ PSİKOLOJİK ANTRENMANLAR

Bir sporcunun psikolojik ve fiziksel uyarılma (harekete geçirilme)  durumuyla mevcut durum arasındaki uygunluğun derecesi, yönlendirici psikolojik antrenmanların konusunda  yaptığı çalışmalarla tanınan Sonncshein adındaki bilim adamının bu uygunluğun  derecesine göre iki türlü davranış ihtimalinin söz konusu olduğunu salık vermektedir. Davranış şekli, sporcudaki  psikofiziksel uyarılma durumunun mevut koşullarda çok uygun olması sonucu ulaşılan verimli ve yüksek performans düzeyinin devamını sağlamaya yöneliktir. Buna, istikrarın korunulması ve stabilizasyon  davranışı denir. Psikofiziksel durumla mevcut şartlar arasında bir uygunsuzluğun bulunması halinde ise, psikofiziksel durumu değiştirmeye yönelik davranışlarda bulunmak gerekir. Bu davranışlar, iki yönde gerçekleşebilir. Yorgunluk hali veya motivasyonun yetersiz olması gibi durumlar, uyarılma düzeyinin düşmesine yol açar."

Bu şartlarda etkili olması hedeflenen ve psikofiziksel uyarılma düzeyini yükseltmeye yönelik davranış şekline de  hareketlendirme davranışı adı  verilir. Burada amaç, uyarılma düzeyini yükseltmek değil onu mevcut şartlara uygun bir konuma getirmektedir. Stres, korku, kaygı gibi haller uyarılma düzeyini çok yükseltir. Bu koşullar adı altında gösterilecek davranışa da gevşeme davranışı denir. Gevşemeye yönelik antrenmanlarda, uyarılma düzeyini aşırı yükselten durumlar tamamen ortadan kaldırılmaz, aksine en çok performans düzeyine ulaşana kadar bu durumların etkisi kontrollü olarak azaltılır. Psikolojik antrenmanların türleri ve etkileri konusunda yapılan araştırmalarda psikolojik yönlendirme antrenmanların etkisini teşkil eden bu üç davranış şeklinin konumunu göstermek için ''ters u'' hipotezinden yararlanılmıştır. Yönlendirici psikolojik antrenmana ait davranış ihtimaliyetlerine bakarak, bu 

antrenmanın hangi amaçlarla kullanılabileceği hakkında önemli ipuçları elde edebiliriz. Antrenmanda çok iyi dereceye ulaşan bir sporcunun müsabakalarda bu derecelerin çok altında kalması, oldukça sık rastlanan bir durumdur. Uzun süren bir spor faaliyeti veya bir turnuva sırasında yaşanan psikolojik ve fiziksel yüklenmeler, yorgunluğa ve psikofiziksel uyarılma düzeyinin düşmesine yol açar. Bu yüzden  verilen maç arası istiharelerden faydalanmak,  düşmüş uyarılma düzeyini en kısa süre içerisinde, optimal başarıyı sağlayan derecelere tekrar yükselmek gerekir. Bu antrenmanların bir diğer amacı da, psikolojik ve fiziksel yüklenmelerin ardından ortaya çıkan ve performansı olumsuz yönde etkileyen duygusal tepkileri ortadan kaldırmak veya   onların etkisini minimuma indirmek başarıyı beraberinde getirecektir.